Kot je že pred dnevi opozorila Anita Ogulin, predsednica ZPM Ljubljana Moste - Polje, bodo zaprtje šol in vrtcev najbolj občutili prav socialno ogroženi otroci in njihove družine. Po njihovih izkušnjah ti doma ne bodo deležni primerne niti zadostne prehrane.

Zato je tem družinam na pomoč priskočila tudi Mestna občina Ljubljana. Kot smo izvedeli na občini, so od vodstva šol za zdaj dobili seznam nekaj več kot 50 družin, katerih otroci so bili vključeni v projekt brezplačne prehrane, vendar se seznam, kot pravijo, dnevno spreminja. Tem družinam so danes tudi prvič dostavili tople obroke. »Ime gostinca, ki skrbi za kosila, ne bi izpostavljali, saj je pomoč ponudilo mnogo ljubljanskih restavracij, pa tudi vsi cateringi,« nam je povedal ljubljanski župan Zoran Janković, ki ni skrival navdušenja nad solidarnostjo in ponujeno pomoč Ljubljančanov, podjetnikov in številnih zavodov. »Samo za razvoz hrane se je v slabi uri prostovoljno prijavilo več kot sto voznikov LPP, ki bodo hrano dnevno razvažali do družin,« je povedal Janković in dodal, da bodo v primeru premajhnega voznega parka ponudili še električna vozil, ki so v lasti občine.

Odvisni od pomoči donatorjev

Še vedno pa lahko družine, ki so vključene v humanitarne programe ZPM, prehranske in druge nujne pakete dnevno prevzemajo iz njihovega skladišča, ki je odprto za prejemnike pomoči. Prav tako tistim, ki nimajo prevoza, paket pripeljejo domov. Družinam, ki živijo daleč od ZPM, so na voljo tudi boni za hrano podjetja Hofer, s katerimi lahko kjer koli v Sloveniji kupijo izdelke in kuhajo doma. »Vse preverjamo, da ne bo kdo znova natolceval, da bone prejemajo tudi tisti, ki do tega niso upravičeni,« je povedala Ogulinona, ki pa že svari: »Že vnaprej se bojimo, da ne bomo imeli zadostnih količin ne hrane ne bonov. Prav zato smo situacijo pri nas vzeli resno in se nanjo pripravili.«

Tako se trudijo zagotavljati zaloge hrane kljub temu, da so pri tem odvisni od donatorjev, trenutno le od pravnih oseb in podjetij. »Pravkar smo naročili večjo količino hrane, ki jo pričakujemo v nekaj dneh, a jo bomo tudi sproti razdelili. Zato bomo resnično veseli vsake pobude podjetij, ki v teh časih zmorejo priskočiti na pomoč,« še pove Ogulinova, ki zagotavlja, da se bodo še naprej trudili z oskrbovanjem družin po vsej Sloveniji.