Novi koronavirus spreminja tudi področje do stave pošiljk. Ne glede na ukrepe mora kurir pogosto še vedno fizično predati pošiljko, s čimer pride do tveganja za okužbo. Direct4.me paketnik je moderna verzija poštnega nabiralnika, namenjena za široko uporabo, ki omogoča varno in brezkontaktno dostavo. Bodisi na dom v primeru nakupa lastnega, domačega paketnika, bodisi s preusmeritvijo prek aplikacije na katerega izmed paketnikov, ki jih trgovsko ali dostavno podjetje namesti na svojo poslovalnico. Poslovalnice Pošte Slovenije so zaenkrat opremljene s 127 paketniki na 34 različnih lokacijah. V zaključni fazi je tudi dogovor s kurirskim podjetjem DPD. »Pametne paketnike smo za ameriški trg razvijali zadnji dve leti, a smo se v kriznih časih odločili, da spremenimo načrte in produkt praktično čez noč ponudimo na slovenskih tleh,« pravi Žan Urbanija, eden izmed ustanovnih članov podjetja.

Paketnik

Kako v praksi deluje novost? Gre za brezstični poštni nabiralnik, ki ga odpiramo z mobilnim telefonom, ki ne rabi biti pameten. Elektronsko ključavnico namreč odklenemo bodisi s klicem na posebno telefonsko številko bodisi z mobilno aplikacijo s pomočjo tako imenovanega zvočnega žetona. Inovativni nabiralnik za svoje delovanje ne potrebuje ne neposrednega električnega napajanja ne povezave na splet ali mobilno omrežje, niti nima stroškov namestitve ali vzdrževanja. »Potrebujete tri vijake in štiri klasične AA baterije, ki jih najdemo v daljincih,« enostavnost začetne namestitve za zasebne uporabnike razloži Urbanija.

Po montaži je takole čez palec za odlaganje paketov na voljo prostora za »dvojno škatlo čevljev«, s čimer po besedah Urbanije pokrijemo približno tri četrtine paketov v obtoku. Novi mešalnik ali zaloga mačje hrane bosta torej do vas morala priti še naprej po klasični poštni poti, večino malih in srednje velikih pošiljk pa boste lahko prejeli mirnejše vesti ter brez čakanja in dodatne komunikacije s kurirjem. Poleg očitne odprave stika z dostavljavcem, je prednost novega paketnika predvsem v učinkovitosti prevzemanja pošiljk, saj je bil sprva zamišljen kot odgovor na težavo »dostave zadnjega kilometra«, torej od najbližje pošte do vašega domačega naslova, kjer se pogosto zalomi in dostava v prvo spodleti. Prednost je tudi časovna neomejenost dviga pošiljke.

Paketnik

Uporabniki lastnih domačih paketnikov lahko pravico odklepanja podeljujejo kurirjem, družinskim članom ali prijateljem, skratka komurkoli, medtem ko je v primeru paketnikov, ki so jih v svojih poslovalnicah montirala poštna ali trgovska podjetja, uporabnikom zaradi varnosti in preprečitve zlorab podeljena enkratna avtorizacija. »V prihodnje bo na voljo popolna digitalna sled z digitalnimi podpisi in potrditvijo prevzema z možnostjo identifikacije,« o nadaljnji varnostni nadgraditvi sistema pove Urbanija. Soustanovitelj Tadej Visinski pa ob tem izpostavi tudi priložnost za mala podjetja, ki se soočajo z upadom naročil in spremenjenimi dostavnimi pogoji. Zanje bo v naslednjem tednu vzpostavljen sistem, ki bo omogočal osebno prevzemanje za kupce brez posrednikov. Pošta Slovenije pa sicer že sedaj preko storitve Moja dostava – moja izbira omogoča preusmeritev vaših pošiljk v pametne paketnike.