Vsem zaposlenim bo Amazon prav tako do konca aprila začasno zvišal plače za dva dolarja na uro. Gre za delavce v skladiščih, distribucijskih centrih in trgovinah Whole Foods, ki zaslužijo najmanj 15 dolarjev na uro. Plače nameravajo zvišati tudi v evropskih državah.

Amazon je že več kot teden dni brez zalog dezinfekcijskih sredstev in toaletnega papirja, prizadeva pa si, da zaloge spet obnovi, vendar bodo na voljo za dostavo morda šele aprila. Amazon bo zaposlenim plačal dva tedna dopusta, če se bodo okužili s koronavirusom ali bodo morali v karanteno. Amazon je za Walmartom drugi največji delodajalec v ZDA z 800.000 zaposlenimi.

Volkswagen v Evropi začasno zapira vrata

Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen (VW) bo zaradi pandemije novega koronavirusa konec tedna začel zapirati svoje tovarne po Evropi. Obrati bodo verjetno zaprti dva ali tri tedne, je danes napovedal glavni izvršni direktor VW Herbert Diess. Proizvodnja se bo do konca tega tedna ustavila v tovarnah VW v Španiji, na Portugalskem in na Slovaškem ter v tovarnah Lamborghinija in Ducatija v Italiji, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Diess. "Večina ostalih tovarn v Nemčiji in drugod po Evropi se bo začela pripravljati na ustavitev proizvodnje, ki bo verjetno trajala dva do tri tedne," je dodal Diess.

Svet delavcev VW je danes vodstvo pozval k jasnim informacijam glede ustavitve proizvodnje. Ocenili so, da do ustavitve prihaja prepozno, in pozvali, naj se za vsako tovarno pripravi podroben načrt.

Ikea zapira vse trgovine v Nemčiji, Airbus proizvodnjo v Franciji in Španiji

Švedski pohištveni velikan Ikea bo danes zaprl vseh 53 trgovin v Nemčiji. S tem želi omejiti širjenje koronavirusa in zaščititi zaposlene, so danes sporočili iz nemške podružnice. Spletna trgovina bo obratovala naprej.

Evropski letalski proizvajalec Airbus bo za preostanek tedna ustavil proizvodnjo v obratih v Franciji in Španiji. V teh štirih dneh bodo izvedli ukrepe za prilagoditev proizvodnje v času širjenja novega koronavirusa. Airbus se je s tem odzval na navodila francoskih in španskih oblasti glede pandemije koronavirusa. V času prekinitve bodo pripravili ukrepe za proizvodnjo v spremenjenih pogojih - glede higiene, čiščenja in razdalje med delavci.

Ukrepi se ne nanašajo na proizvodne obrate v drugih državah, med drugim v Nemčiji, Veliki Britaniji, Kanadi, ZDA in na Kitajskem.