Strah lastnikov hišnih ljubljenčkov v času epidemije je odveč. Tako Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) kot tudi drugi podobni viri, na primer Center for Disease Control v ZDA, Public Health England, WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) in drugi, mirijo in pravijo, da do sedaj znani koronavirusi sicer lahko povzročajo zelo različne bolezni tudi pri hišnih ljubljenčkih, na primer psih in mačkah. Najpogosteje povzročajo prehodne driske pri psih, običajno brez drugih znakov bolezni.

Mačke naj ostanejo v karanteni

Veterinarske službe iz Hongkonga so prve poročale, da je bil pes, ki je bil v tesnem stiku z obolelimi lastniki, pozitiven na sars-CoV-2. Vendar pa je bila žival zdrava in ni kazala kliničnih znakov bolezni. »Ob tem veterinarji tudi opozarjajo, da nimajo dokazov, da bi psi lahko širili virus ali zboleli zaradi okužbe s sars-CoV-2. Potrebne bodo številne dodatne študije, da bomo raziskali morebitno vlogo domačih živali v epidemiologiji bolezni, zlasti v primerih domačih živali iz gospodinjstev s potrjenimi ali sumljivimi primeri okužb ljudi s sars-CoV-2,« je mogoče prebrati na spletni strani Veterinarske fakultete. Prav tako poudarjajo, da se pri mačkah redko pojavi mačji infekcijski peritonitis, ki ga povzroča mutirana oblika mačjega koronavirusa. Zboli le 5–10 odstotkov okuženih mačk. Kljub vsemu je mednarodna veterinarska organizacija izdala določene napotke, da osebe, ki so v karanteni doma zaradi pojava okužbe z novim koronavirusom, obdržijo hišne ljubljenčke pri sebi. Da so mačke (čim dlje) v bivalnih prostorih in se ne oziroma se manj gibljejo na prostem.

Poskrbite za živali

V zadnjih dveh tednih so italijanska zavetišča sprejela skoraj 3000 psov več kot v enakem obdobju lani. Večino so skrbniki v zavetišča sicer pripeljali sami, rekoč, da zanje v takem težkem obdobju ne morejo več skrbeti. Koliko psov so ljudje kar odvrgli na ulico, še ni mogoče ugotoviti. Zato tudi nasvet veterinarjev, da je pri ravnanju z živalmi in skrbi za njih treba izvajati osnovne higienske ukrepe. To vključuje redno umivanje rok pred ravnanjem z živalmi in po njem ter s hrano za živali. Treba se je izogibati božanju, objemanju, ljubkovanju živali in deljenju hrane z živalmi. Ljudje, ki so bolni ali v karanteni zaradi možne okužbe s sars-CoV2, naj se, kolikor je le mogoče, izogibajo tesnim stikom z domačimi živalmi. Za domače živali naj skrbijo drugi člani gospodinjstva. Če to ni možno, naj vzdržujejo dobro higieno in če je le mogoče, nosijo masko za usta in nos. Za primer, da se bo vaše zdravstveno stanje poslabšalo, poskrbite, da bo skrb za vašega hišnega ljubljenčka lahko prevzel kdo drug.