V iskanju posebnosti

Med najbolj priljubljenimi gradbenimi elementi, ki naredijo mansardo posebno in privlačno, so vsekakor podstrešni tramovi. V njih je očitno nekaj zelo prvobitnega, s čimer se zlahka vsi povežemo. Grče na starem lesu in vidna masivna lesena konstrukcija dajejo bivanju pod streho romantičen pridih. Kot bi bili nekje na mirnem podeželju, tesno povezani z naravo.

Pomislite na prostorske omejitve

Preden začnete s kakršnim koli poseganjem v prostor, pomislite na omejitve, ki jih prinašajo poševnine. Odkrijte te posebnosti in jih uporabite v svojo korist, naj narekujejo zasnovo tlorisa. Pohištvo, izdelano po meri, bo omogočilo najboljši izkoristek prostorskih danosti. Z njim lahko pridete do površin za shrambo, ne da bi izgubili prostornost in zračnost, ki odlikuje najlepša mansardna stanovanja. V ta namen čimbolj izkoristite naravno svetlobo, za stene pa uporabite svetle, bele ali bež tone. Lepo osvetljene sobe bodo zagotavljale prijetno bivalno klimo, za povrh pa bodo videti večje. Močnejše barve lahko potem mirno uporabite kot poudarke za posamezne kose opreme ali dodatkov.

Vsaka soba ima svoje potrebe

Še posebej pri opremljanju kopalnice natančno razmislite o postavitvi opreme. Splača se, saj lahko pridete do rešitev, ki vam bodo še dolga leta podarjale edinstveno vzdušje. Mansardna kopalnica ponuja možnosti, kot jih nobena druga.

V mansardni kuhinji boste cenili praktičnost

V mansardi računajte, da boste v veliki meri izgubili prostor, ki ga v klasični kuhinji ponujajo zgornji, na steno obešeni elementi. Na poševnini pač to ne gre na način, kot ga omogočajo ravne stene. Rešitev ponuja malce širša površina kuhinjskega pulta, ki ponuja več prostora za shranjevanje. Tudi v tem prostoru omogoča najboljše izkoristke po meri izdelano pohištvo.

Privoščite otroku zdravo okolje z obilico barv

Z dobro postavljenimi okni boste pridobili obilje dnevne svetlobe in svež zrak, okolje, kot si ga za svoje otroke želi vsak skrben starš. Upoštevajte dejstvo, da so najmlajše generacije precej več časa v zaprtih prostorih, kot smo bili mi. Tudi zato je lahko premišljeno urejena mansarda idealen bivalni prostor za mlado družino. Primerno spodbudo za razvoj otrokove domišljije, kreativnosti in ustvarjalnosti bodo dale otroški sobi tople pastelne barve. Podarile ji bodo temperament, jo posvetlile in jo naredile živahno. Če pa želite temnejše tone, jih uporabite kot dodatke in jih kombinirajte z belo.

Vprašajte za nasvet strokovnjake

Da bi po končani prenovi mansarde res lahko zaživeli kot v pravljici, ki ste si jo predstavljali pred prenovo, izkoristite orodja sodobne tehnologije. Svoj prostor lahko z brezplačno aplikacijo doživite v pogledu 360° v virtualni realnosti ter tako še bolje načrtujete prenovo. In če ne želite prepustiti svojih ciljev o pravljičnem mansardnem domovanju naključju, lahko na tej strani naročite brezplačno svetovanje za pravilno osvetlitev in razporeditev strešnih oken na vašem domu. Iščite navdihe, zbirajte ideje, poslušajte nasvete sorodnikov in prijateljev. A če niste vešči notranjega opremljanja, se o urejanju mansarde posvetuje s strokovnjakom. Naj bo strokovnjak za notranjo opremljanje ali arhitekt, zagotovo bo vedel več od vas, tako kot tudi vi svoje strokovno področje zagotovo poznate bolje od njega. Le tako bo vaša mansarda izkoristila polni potencial in dobila tisti značaj, ki si ga v svojem bivalnem okolju želite. (ktm)