1. Velikost potrebnih okenskih odprtin

Po minimalnih tehničnih predpisih za Slovenijo je treba zagotoviti 20 odstotkov okenskih odprtin glede na tloris prostora.

2. Razporeditev okenskih odprtin

Kot vsa okna tudi strešna okna zagotavljajo največ svetlobe tik ob oknu. Primer, ko je skupna površina štirih oken enaka površini enega okna: eno okno zadovoljivo osvetli 46 odstotkov prostora, medtem ko štiri okna zadovoljivo osvetlijo 65 odstotkov prostora.

3. Izbira velikosti strešnih oken

Za dobro počutje v prostoru morajo tako kot vertikalna okna tudi strešna okna sedeči osebi zagotoviti vidni stik z okolico. To pomeni, da mora biti spodnji rob okna vgrajen na višini od 90 do 110 centimetrov od tal. Za udobno odpiranje pa mora biti ročica za odpiranje 190–210 centimetrov od tal.

4. Načini odpiranja strešnih oken

Najprimernejši način odpiranja strešnih oken je ročica na zgornji strani strešnega okna. Ta omogoči vgradnjo dovolj dolgega okna, ki zagotavlja razgled na okolico, pod okno pa lahko postavite pohištvo. Za odpiranje in zapiranje okna z ročico zgoraj tako ni potrebno sklanjanje, za višje vgrajena okna pa so na voljo palice ali daljinsko odpiranje.

5. Material

Strešna okna so povečini narejena iz lepljencev bora. Lesena strešna okna so impregnirana in končno lakirana z brezbarvnim lakom na vodni osnovi ali pa belo barvana. Bela plastificirana strešna okna so tudi lesena in oblita z belim poliuretanom ter ne zahtevajo vzdrževanja.

6. Vrsta zasteklitve

Na zunanji strani mora biti steklo kaljeno, da se kar najbolj zmanjša možnost razbitja ob toči. Za zasteklitve nad glavo pa se priporoča, da je notranja zasteklitev lepljena, kar prepreči razpršitev delcev stekla po prostoru ob morebitnem razbitju.

7. Vgradnja

Vodotesnost vgradnje zagotavljajo originalne obrobe proizvajalcev strešnih oken. Za energijsko učinkovitost pa so na voljo dodatki, kot na primer izolacijski okvir.

8. Notranja obdelava okrog strešnih oken

Kjer je le mogoče, naj bo spodnja obloga vertikalna in zgornja horizontalna.

9. Senčenje

S pravilno uporabo senčil boste poleti preprečili vdor toplote v stanovanje, pozimi pa preprečili njeno izgubo. Senčila pomagajo vsakodnevno regulirati svetlobo in toploto, s čimer lahko dosežete natanko takšno raven bivanja, kot želite. Za otroške sobe je še posebno primerno senčilo ki popolnoma zatemni prostor. Mogoče ga je kombinirati s plise senčilom, ki le delno zasenči svetlobo za vse tiste trenutke, ko se otroci učijo ali igrajo.

10. Dodatna oprema za zračenje

Elektrificirano upravljanje oken omogoča enostavno kratkotrajno zračenje, kar je energijsko zelo učinkovito. Program omogoča enostavno nastavitev časa odpiranja in zapiranja oken. (ktm)