Z zaslišanjem policista PP Kočevje Luke Rauterja se je danes nadaljevalo sojenje polbratoma Cvetku in Blažu Grmu ter Jožetu Rusu in Zdravku Ševu, ki naj bi 22. maja lani malo pred tretjo uro zjutraj izpred ljubljanskega striptiz bara Escape ugrabili Marka S. iz Ljubljane. Odpeljali so ga proti Dolenjski, več kot sedem ur so ga vozili naokoli. Vmes naj bi ga tepli, mu grozili in ga tudi oropali. Med potjo jih je ustavila policijska patrulja, a ni opazila nič posebnega. »Ni bil videti prestrašen ali zmeden,« je na prostoru za priče povedal policist Rauter.

Obtoženi pravijo, da je šel Ljubljančan z njimi prostovoljno in da jim je res dal nekaj denarja, vendar ne pod prisilo. On pa, da je moral z bankomata dvigniti, kar se je dalo (skupno 420 evrov), potem pa je, prestrašen zaradi tepeža in groženj, v banki v Novem mestu dvignil še 1950 evrov. Kot rečeno, jih je med vožnjo ustavila policija. Ljubljančan je pričal, da mu je Ševo naročil, naj da kapuco čez glavo, da skrije poškodbe, ki so mu jih prej prizadejali. »Naredil sem, kot so mi naročili. Policistoma sem zato tudi rekel, da je vse v redu, da smo malo popili in da se poznamo. Grozno me je bilo strah,« je povedal.

Nič sumljivega

Rauter je danes pojasnil, da sta okoli 8. ure ali 8.30 s kolegico opazila voznika, ki ni bil pripasan, zato sta vključila modre luči in avto ustavila. Vse štiri Rome je že poznal (»policisti jih večkrat obravnavamo«) in zdelo se mu je sumljivo, da je z njimi tudi »civilist«. Vprašala sta ga za dokumente, a jih ni imel, tako da sta njegovo identiteto preverila prek zveze. »Ni bilo videti nič takega, da bi lahko sklepal, da so ga v kaj silili ali zadrževali. Vsi so delovali enako, nihče ni izstopal po vedenju, nobenega namiga ni bilo. V postopku so vsi sodelovali, je pa res, da so na vprašanja odgovarjali ti štirje, on pa le, če je bil vprašan. Rekli so, da so 'žurali', v avtu je bil vonj po alkoholu. Voznika smo preizkusili z alkotestom, ki je pokazal 0,0, sicer pa so bili vsi videti vinjeni, utrujeni,« je še razložil policist.

Oškodovanec je na prejšnji obravnavi dejal, da so bili ob srečanju s policijo vsi vseskozi v avtu in da je voznik Blaž Grm tudi takrat, ko je imel opravka s policistoma, le malce spustil okensko šipo. Rauter je dejal, da je šel voznik iz avta, ker je bil pozvan, naj odpre prtljažnik. Ševo pa je odprl avtomobilska vrata, da sta Ljubljančanu dala v podpis plačilni nalog zaradi neuporabe varnostnega pasu. Sojenje se bo z zaslišanjem prič nadaljevalo 23. marca.