»Nihče ga ni silil v avto, prav tako ga ni nihče pretepal ali mu grozil. Tudi denarja mu nismo vzeli,« je danes pred ljubljansko okrožno sodnico Ano Testen zagotavljal Cvetko Grm, podobno pa sta pripovedovala tudi njegov polbrat Blaž Grm in Jože Rus. Na zatožno klop so sedli zaradi dveh kaznivih dejanj, ropa in protipravnega odvzema prostosti. Trem kočevskim Romom bi se moral na klopi pridružiti tudi mladoletni Z. Š., a ne njega ne njegove zagovornice Andrejke Ribnikar vabilo na obravnavo ni doseglo. Zato ga nameravajo zaslišati naslednjič, 3. februarja. Takrat bo na prostor za priče stopil tudi oškodovanec, 32-letni Ljubljančan Marko S. Na predobravnavnem naroku je zaradi strahu pred obtoženci prosil za zaščito in sodnica, ki mu je želela prihraniti soočenje, je odobrila zaslišanje prek videokonference. S tem se niso strinjali zagovorniki; pritožili so se na višje sodišče, ki je njihovim argumentom sledilo. Kar pomeni, da se bo moral Marko S. s četverico vendarle srečati »v živo«.

Najprej bankomati, potem banka

Če je to, kar piše v obtožnici, res, potem ni čudno, da je oškodovanca obdolžencev strah. Ko je 22. maja okoli 3. ure zapuščal nočni lokal oziroma striptiz bar Escape, naj bi ga namreč obstopili, potisnili v renault clio in odpeljali. Sedeti je moral na sredini zadnje klopi, da ni mogel pobegniti, z rokami na vidnem mestu, kolenih, da so ga imeli pod nadzorom in ne bi storil kaj nepredvidenega. Več kot sedem ur so ga vozili naokoli, pretepali, grozili s pištolo in smrtjo ter ga silili, da je za njih dvigoval svoj denar – najprej na bankomatih, nato pa še na banki. V obtožnici piše, da je moral opraviti tri dvige na bankomatih, prvič 20 evrov, drugič 150 in nato še 250 evrov. Ko bankomati niso več izplačevali gotovine, so ga odpeljali na jaso v Velikih Laščah in ga začeli tolči po glavi in brcati po telesu. Grozili so mu s smrtjo, če jim ne bo dal, kar še ima na računu. In tako dosegli, kar so želeli: ob spremstvu mladoletnika je šel nekaj minut po 10. uri na banko v Novem mestu in dvignil 1950 evrov. Takrat so ga izpustili. Šel je naravnost na policijo in povedal, kaj se je zgodilo. S policisti so se sicer srečali še med domnevno ugrabitvijo. Med vožnjo jih je namreč ustavila patrulja (oba Grma so kaznovali zaradi neuporabe varnostnega pasu), a jim, kot trdi tožilec Matija Benulič, prestrašeni oškodovanec pod vplivom groženj ni upal povedati, kaj se dogaja. Poškodbe na obrazu si je moral zakriti z lasmi.

Mogoče je pijan padel

»Pred lokalom Escape je prosil, če gre lahko z nami, mi smo se pa strinjali. Šel je torej prostovoljno,« se je danes zagovarjal Blaž Grm in dodal, da oškodovanec med vožnjo »ni izrazil nobene zahteve, da bi šel po svoje«. »Potreboval je prevoz, nihče ga ni silil,« se je Cvetko Grm strinjal, da so oškodovancu tisto noč pravzaprav naredili uslugo.

Jože Rus se sicer ni želel zagovarjati, je pa sodnica prebrala njegovo izpoved s policije in sodne preiskave. Po njegovih besedah jih je Marko S. prosil za prevoz do prvega bankomata, ker ni imel denarja za taksi. Po dvigu 20 ali 30 evrov pa jih je pobaral, če bi se z njimi vendarle lahko peljal do Kočevja. Ker so med vožnjo zapeljali v jarek (kar so potrdili tudi drugi soobtoženi in oškodovanec) in so prosili za pomoč stanovalca bližnje hiše, je šel Marko S. na svojo pobudo še enkrat na bankomat, da bi dobrosrčnežu plačal za uslugo. Na koncu pa ga je še mladoletni Z. Š. prosil, ali bi mu posodil nekaj denarja, on pa bi mu vračal v mesečnih obrokih. To naj bi bil tudi razlog, da je šel oškodovanec na koncu še v banko. Na vprašanje, od kod potem Marku S. poškodbe na obrazu, je Rus odvrnil, da ne ve. »Mogoče je bil pijan in je padel,« je ugibal. Cvetko Grm, ki se zaradi velike količine zaužite pijače te noči nič kaj dobro ne spominja, pa: »Poškodb nisem opazil. Mogoče jih je imel še od prej. Mi ga nismo.«