Grozljivo mučenje z elektrošoki, pretepanje, psihično mučenje in številna vsakodnevna posilstva je morala prestajati danes 66-letna Hrvatica v taborišču v času vojne na Balkanu. Njeni mučitelji so bili pripadniki hrvaške vojske, zdaj že obsojeni na zaporne kazni zaradi vojnih zločinov. Žrtvi pa je sodišče po 28 letih od zločina prisodilo komaj 50.000 kun (6700 evrov) odškodnine. Še nepravnomočna sodna odločitev razburja hrvaško javnost.

Tepež, elektrošoki, posiljevanje

»Dva vojaka v uniformi hrvaške vojske sta mene in moža od doma v Sisku odvlekla 21. januarja leta 1992. Zasliševali so me zaradi obiska tašče v Bosni. Moža so izpustili, mene pa najprej za osem dni pustili v nekem skladišču, kjer smo v mrazu spali na tleh, pokritih le s šotorskimi krili. Potem so nas odpeljali v taborišče Kerestinec, kjer so nas takoj začeli pretepati,« je pripoved o vojnih strahotah na zagrebškem sodišču, kjer je iskala pravico in 100.000 kun odškodnine, začela danes 66-letna ženska.

Nadaljevanje njene zgodbe, ki so jo včeraj objavili hrvaški mediji, je še mnogo bolj grozljiva. Vsak dan so jo vojaki odvlekli v prostor za zaslišanje, kjer pa se je dogajalo vse kaj drugega. Običajno so jo najprej posadili na stol in jo »pražili« z elektriko, zaradi česar ima še zdaj brazgotine po rokah, nogah, vratu. Nato je sledilo pretepanje in na koncu še posiljevanje. Večkrat so ji na glavo poveznili vrečo, sleči se je morala do golega, nato so jo posiljevali. Več njih, vsak dan večkrat. Pod vrat so ji nastavljali nož, v usta pištolo, silili so jo, da je morala plesati. Jedla je lahko dvakrat na dan, vsakih deset dni se je lahko stuširala z ledeno mrzlo vodo. Seveda so jo ob tem ves čas gledali in se naslajali.

Mučitelji obsojeni

Mož je postal, tako je izvedela pozneje, hrvaški vojak. Umrl je že med vojno, njegove posmrtne ostanke so našli šele 20 let po smrti. Njena najhujša nočna mora v Kerestincu se je končala 27. marca, nato so jo odpeljali še v neko taborišče v Bosni, kjer so jo zadrževali in mučili še osem dni. Še nekaj let, bila je brez dokumentov, se ni mogla vrniti domov. Pred 15 leti ji je uspelo, a so v njeni hiši živeli tuji ljudje, tako da se je morala sodno boriti še za to, da so ji vrnili hišo. Še danes je na pomirjevalih, čuti stalno bolečino v želodcu, prsih.

Čeprav je zahtevala sto tisoč kun, ji je zagrebško občinsko sodišče prisodilo le 50.000 kun. In to brez obresti, te začnejo teči šele zdaj. Sodba še ni pravnomočna.

So pa bili leta 2017 na pravnomočne zaporne kazni zaradi vojnih zločinov že obsojeni njeni mučitelji. Poveljnik taborišča je dobil osem let zapora, štirje njegovi podrejeni pa od leta in pol do pet let.