Do danes v Sloveniji še vedno nimamo potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom, imajo pa primere sosednje države. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so do danes zjutraj opravili 27 testov na novi koronavirus, vsi so bili negativni. Na telefonsko številko za informacije o koronavirusu so v slabih 24 urah prejeli 41 klicev. Opazili so tudi povečano porabo zaščitnih mask in razkužil na vstopnih točkah v oddelke in posamezne stavbe bolnišnice.

Premier Marjan Šarec se je danes po seji vlade odzval na nekatere pozive, da mora Slovenija zapreti meje, aktivirati civilno zaščito in podobno. Opozoril je, da je treba ravnati odgovorno, da se ne bo zgodilo, da bodo potem stranske posledice večje, kot je nevarnost virusa. Pri tem je naštel težave, ki bi nastale, če bi ljudje zaradi panike začeli dvigovati prihranke z bank ali pa nenormalno kupovati zaloge, kar se sicer že dogaja. Civilna zaščita se bo vključila, če bo bolnikov več, takrat se bodo vključili še vojska, saniteta in drugi. "A nismo še tam. Zato tisti, ki so pozivali k zaprtju meja, le širijo paniko," je prepričan premier.

»Ustvarjanje panike ne prispeva k reševanju situacije«

Izkušnje iz sosednje Italije so pokazale, da zelo ostri ukrepi niso preprečili širjenja bolezni. Hrvaška izvaja kontrolo na mejah, ki povzroča zastoje pri prehodu meja. "Danes je kolona skoraj do Brežic za vstop v Hrvaško. Taki ukrepi niso učinkoviti. Zastoji na meji pa povzročajo gospodarsko škodo," je naštel Šarec. Situacijo je treba spremljati skrajno resno, se zavedati, da je na mejah virus že prisoten, vendar ustvarjanje panike ne prispeva k reševanju situacije, je opozoril Šarec.

Tako Šarec kot minister za zdravje Aleš Šabeder sta zavrnila navedbe zdravniške zbornice, da zdravstvene ustanove ne bi bile obveščene o stanju in ukrepih. "Izjava, da se zdravniki bojijo virusa, je legitimna, ne prispeva pa k umirjanju javnosti," pa je o izjavi zbornice dejal Šarec. Šabeder pa je zbornico javno pozval, "da nemudoma preneha s sejanjem strahu in panike med prebivalstvom in stroko".

Povzel je tudi nekatere ukrepe, o katerih so se dogovorili pristojni ministri sosednjih držav pred dnevi v Rimu. Države torej ne bodo zapirale meja, delile bodo informacije za potnike, medsebojno si bodo izmenjevale podatke o virusu, poenotile bodo informacije za strokovno in širšo javnost, ukrepe pa bodo usklajevali na rednih videokonferencah. Glede odpovedi množičnih dogodkov se odloča od primera do primera, pri čemer je Šarec opozoril, da tudi Slovenijo čakajo nekateri večji dogodki, na primer tekma smučarskih skokov v Planici.

Iz UKC Maribor so sporočili, da so vzpostavili telefonsko številko, 031 653292, ki je dosegljiva vsak dan od 7. do 22. ure in je namenjena vprašanjem v zvezi z novim koronavirusom.

NIJZ z navodili za ravnanje zaposlenih v prometu ob sumu okužbe s koronavirusom

NIJZ je objavila navodila za ravnanje zaposlenih v notranjem in mednarodnem prometu ob sumu okužbe z novim koronavirusom pri potnikih. Potniki, ki prihajajo s tveganih področij in zanje obstaja sum na okužbo, naj se od ostalih umaknejo vsaj 1,5 metra. Prostore, v katerih so se zadrževali več kot 15 minut, je treba očistiti in razkužiti.

"Če se na zaposlene obrne potnik, pri katerem so se v 14 dneh po vrnitvi s Kitajske, vključno s Hongkongom in Macaom, ter Južne Koreje, Irana ali italijanskih dežel Lombardija, Benečija (Veneto), Emilija-Romanja in Piemont pojavili bolezenski znaki, kot so vročina in kašelj ali občutek težkega dihanja, svetujemo, da se ta presede v del vozila, kjer bo vsaj 1,5 metra oddaljen od ostalih potnikov," v navodilih piše Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

NIJZ nadalje priporoča, naj tak potnik po telefonu kontaktira svojega izbranega zdravnika oz. zdravstveno službo in ob tem navede podatke o potovanju ter simptome, zdravnik pa bo podal nadaljnja navodila.

Prostore, v katerem se je oseba s sumom na bolezen zadrževala dlje časa, se očisti z vodo in čistilnimi sredstvi. Prostor je treba med čiščenjem zračiti, tekstil, kot so na primer zavese, pa oprati na temperaturi 60 stopinj Celzija in posušiti v sušilnem stroju ali ga prelikati. Nato je treba prostor razkužiti z 0,1-odstotno raztopino belilnega sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita, na primer z varikino, ali z razkužilom, ki vsebuje 70-odstotni alkohol.

Ker se področja, kjer se pojavlja virus spreminjajo, svetujejo redno spremljanje posodobljenih informacij na spletni strani NIJZ.

V Kranju se pripravljajo na prihod koronavirusa

Kranjski mestni svetniki so na sredini seji prisluhnili poročilu o stanju pripravljenosti občine na pojav novega koronavirusa. Civilna zaščita se je samoiniciativno začela dogovarjati s šolami glede morebitne potrebe po uporabi telovadnic v primeru velike epidemije. Skrbi pa jih pomanjkanje zaščitnih sredstev zlasti za zdravstveno osebje.

Kot je povedal poveljnik kranjske civilne zaščite Sašo Govekar, civilna zaščita s strani države še ni bila aktivirana, so pa v Kranju samoiniciativno ukrepali in sestavili neke vrste krizni štab. Sodelujejo tudi z ostalimi občinami v državi, pa tudi z ravnatelji kranjskih šol, predvsem glede pripravljenosti uporabe telovadnic kot prostorov za izolacijo oziroma karanteno.

Govekar je zagotovil, da bo po potrebi in glede na potek dogodkov civilna zaščita ustrezno ukrepala ter s tem prebivalcem zagotovila hitro obravnavo in zajezila morebitno širjenje bolezni. Težavo pa Govekar vidi v pomanjkanju zaščitnih mask in opreme za operativne ekipe, ki so jo zato že začeli naročati. Še posebej ga sicer skrbi pomanjkanje zaščitne opreme za operativne delavce v zdravstvu.

Kot je povedala direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura, ki pokriva območje z okoli 70.000 prebivalci in kjer so doslej imeli tri sume na okužbo z novim koronavirusom, so takoj po novem letu naročili dodatna zaščitna sredstva, a jih niso dobili. Pojasnila je, da imajo v zdravstvenem domu 200 pravih mask, 50 vodoodpornih plaščev, 50 mask in 50 očal. Ker jim niso povedali, kaj je v blagovnih rezervah, so naročili 200 dodatnih mask.

Kranjski župan Matjaž Rakovec je sicer danes v izjavi za javnost ocenil, da so v kranjski mestni občini zelo dobro pripravljeni na prihod novega virusa. Tako kot Gantar Žura je tudi on prepričan, da je panika odveč in da velik strah pred okužbo ni potreben. Bolezen je namreč podobna gripi, le z večjim širjenjem. Ključna preventiva pred okužbo pa je čistoča rok in delovnih površin ter zračenje prostorov za 10 minut večkrat na dan.