Pij XII. po pisanju AFP ostaja kontroverzna osebnost, ker nikoli ni javno obsodil nacističnega režima.

»Odpiranje arhivov je odločilno za sodobno zgodovino cerkve in sveta,« je povedal kardinal Jose Tolentino Calaca de Mendonca, cerkveni arhivar in knjižničar. Z odprtjem arhivov bodo raziskovalci lahko raziskovali najrazličnejše teme - »od verske do politične zgodovine, od cerkvene oblasti do odnosov Svetega sedeža z državami in mednarodno skupnostjo,« je povedal kardinal.

Za dostop do arhivov je že zaprosilo 150 raziskovalcev z vsega sveta. Vpogled bodo najprej omogočili raziskovalcem iz Spominskega muzeja holokavsta v ZDA in judovski skupnosti v Rimu, nato pa bodo raziskovalci vse leto tekmovali za približno 20 mest, ki bodo na voljo v arhivih.

Polemika o papežu Piju XII. se po pisanju AFP vrti okrog vprašanja, ali je poglavar katoliške cerkve, nekdanji diplomat Svetega sedeža v Nemčiji, med holokavstom ostal preveč molčeč in nikoli ni javno obsodil nacistov, ali bi s tem, ko bi spregovoril proti nacistom, s svojo moralno avtoriteto vplival na nemške katolike, da bi se obrnili stran od režima.