Čez nekaj mesecev bodo v Vili Podvin, v restavraciji ob znamenitem gradu Podvin v Mošnjah pri Radovljici, ki sta jo vzpostavila znana gostinca Uroš Štefelin in Marcela Klofutar, praznovali sedmo obletnico delovanja. A slednje sta Štefelin in Klofutarjeva letos razširila. V starem mestnem jedru Radovljice sta prevzela butični hotel Linhart, ki ga je uredila družina Kolarič in smo ga v Dnevniku že predstavili.

Uresničene sanje

O manjšem ter bolj enostavnem in sproščenem lokalu, v katerem bi se gostje družili in si delili hrano, sta gostinca, kot pravi Klofutarjeva, dolgo sanjala. A da bi si zadala obnovo katere od starejših hiš v starem delu Radovljice, ju ni mikalo, saj veliko raje ustvarjata, kot prenavljata. Hotel Linhart sta vzljubila in si za svojo razširitev dejavnosti predstavljala prav nekaj podobnega, zato še zdaj komaj verjameta, da so se jima sanje uresničile.

Klofutarjeva poudarja, da osnovna dejavnost hotela Linhart ostaja enaka kot doslej. Nova lastnika sta preoblikovala le kavarno, ki je delovala v pritličju ob vhodu. Zdaj je to bistro, v katerem se lahko gostje okrepčajo z enostavnimi jedmi, na primer z enolončnicami, fokačami, sladicami, ob katerih si lahko naročijo kakovostno kavo, biodinamična in peneča vina. »Želiva ponujati kakovost po ustrezni ceni,« zagotavljata gostinca in ob tem opozarjata, da se iz Vile Podvin nikakor ne umikata, pač pa v njej dobrote in dogodke, kot so Podvinska tržnica, kuharska šola za otroke in odrasle… ustvarjata še naprej. Podobno kot to velja v Podvinu, bosta tudi v Radovljici vesela tako domačih kot tujih gostov, saj uživata, ko opazujeta, kako se kulture med seboj prepletajo.

Želje po širšem povezovanju lokalnih gostincev

Širitev dejavnosti Štefelinu in Klofutarjevi odpira nove možnosti delovanja. Skupno imata hotel Linhart v Radovljici in Vila Podvin zdaj 17 sob, restavracijo in bistro, želita pa si tudi širšega povezovanja. »Če se ponudniki na Linhartovem trgu povežemo, lahko na primer gostimo tudi več večjih poslovnih, motivacijskih srečanj in podobnih dogodkov,« razmišlja Klofutarjeva. Kot je znano, radovljiški gostinci podobno povezovanje vzpostavijo nekajkrat letno – skupaj vsako leto ves november pripravljajo Okuse Radol’ce, pod tem imenom pa skrbijo tudi za ponudbo ulične prehrane med prireditvami na Linhartovem trgu.

Hotel Linhart v starem delu Radovljice na Linhartovem trgu sicer deluje slaba tri leta. Svoja vrata je odprl spomladi leta 2017 po skrbni prenovi staromeščanske hiše iz 17. stoletja. Predstavlja se kot butični hotel, ki ga je nekdanji lastnik Peter Kolarič z ženo Heleno poimenoval po enem najbolj znanih meščanov Radovljice – Antonu Tomažu Linhartu, saj je rojstna hiša slednjega manj kot 100 metrov oddaljena od hotela. Linhart je bil prvi slovenski dramatik, pesnik, zgodovinar in šolnik, po njem pa se imenujejo tudi trg v starem delu mesta, radovljiška šola, kino in gledališka dvorana, knjižnica in podobno. Kolariča, ki je sicer gradbenik, je obnova spomeniško zavarovane hiše skupaj z njenim nakupom stala okoli pol milijona evrov. Občina je sofinancirala obnovo fasade, na kateri so obnovili tudi poslikavo.