Med številnimi pustnimi dogodki, ki so ta konec tedna potekali po vsej državi, je bil zagotovo na najvišji morski višini prav pustni smuk, ki ga že tradicionalno organizirajo bajtarji PD Bajtar Velika planina. Nekaj več kot dvajset mask se je med dvema količkoma pomerilo med seboj, poleg časa pa je sodniško žirijo zanimal tudi umetniški vtis na progi.

Za smuk sneg ni potreben

»Pred leti smo pustni smuk organizirali v bajtarskem naselju v Velikem stanu na Veliki planini, kjer je bilo tudi največ bajtarjev, prav tako tudi otrok, ki so se pustne sobote vedno zelo veselili,« se spominja dolgoletni župan bajtarjev Viki Lešnjak, ki se je od nekdaj tudi sam našemil v pustno masko. Zadnjih nekaj let so pustno dogajanje prestavili nižje, na Malo planino pri Domžalskem domu. Ne toliko zaradi pomanjkanja snežnih zaplat kot zaradi žalostne ugotovitve, da bajtarstvo na Veliki planini danes dejansko predstavlja le še subkulturo, ki počasi izginja. A ne glede na starost mask, pogrešali smo vsaj eno otroško masko, so ti, ki še vztrajajo, dokazali, da če že nič drugega, imajo voljo in idejo, kako pregnati zimo s planine.

Čeprav je sonce kazalo svoje tople žarke, pa je močan in hladen veter potrdil, da je na planini še vedno zimski čas. A to ni odgnalo mask, še manj dveh metuljev, ki sta med tekmovanjem bila bitko z dvema količkoma in močnimi sunki vetra. »Maskam se po progi, tudi če bi imela dovolj snega, ni treba pognati na smučeh. Čeprav je morda to le zaželeno,« razloži pravila tekmovanja Darja Hribar, aktualna županja, in doda, da stroga sodniška žirija pri ocenjevanju nosi ogromno odgovornosti. »Ocenjuje se predvsem izvirnost mask, potem umetniški vtis, ki ga pustijo tekmovalci na sami progi, in ne nazadnje tudi njihov čas. Čas vseh tekmovalcev, ki morajo progo premagati v dveh 'tekih', seštejemo, delimo z dve in tiste tekmovalce, ki se najbolj približajo izračunanemu času, nagradimo z zvončki,« še pove županja. Najboljšim maskam so poleg priznanj podelili tudi lične koške in tradicionalno še svinjske krače.

Glasne in zabavne čarovnice

Tudi letošnji izbor mask je bil po mnenju mimoidočih planincev zelo posrečen. Prvi se je s progo spopadel sam Kramp (maska ameriškega predsednika Trumpa), sledila je pikapolonica in že omenjena metuljčka. Pravi nastop, za kar sta požela tudi prvo nagrado komisije, sta uprizorila zaspančka. Posrečena skupinska maska so bili tudi hišni ljubljenčki, manjkali niso niti gusarji in slikopleskarji. Edini, ki se je po »pravilih« pripravil na tekmo in progo odpeljati na smučeh, je bil v masko bajtarja oblečen bajtar, ki pa je žal zaradi travnate podlage že na startu pristal na zadnjici. Za največ smeha in zabave pa je tokrat poskrbela skupina čarovnic, ki na planino pridejo le enkrat na leto – za pusta. »Prihajamo iz Komende in Kamnika. Nismo bajtarji, pa vendar gre za tradicijo, ki nas zabava,« so povedale čarovnice. V kričečem smehu so zagrozile: »Tukaj se vedno najde dovolj mesa, da se skuha slasten golaž, pa čeprav smo s sabo prinesle tudi ocvrte miške.«

Zabava se je zahvaljujoč vedno bolj toplem vremenu nadaljevala kar pred domom planinske koče, kjer je gostitelj poskrbel tako za čaj kot za slastne krofe. V vsakem nahrbtniku pa se je našla tudi kakšna zacumprana arcnija, ki je pogrela tudi najbolj premražene.