Seveda pa to niso edine značilne slovenske pustne jedi, poznamo namreč še lepo bero mesnih specialitet, ki se jih razveselijo predvsem starejše generacije. Skoraj vse pustne jedi pa imajo nekaj skupnega: so precej mastne. To seveda ni samo sebi namen. Nekoč, ko še niso poznali hladilnikov, je bilo namreč treba v času, ko se zima poslavlja, pojesti vse zaloge mesa, ki bi se sicer pokvarilo. Krvavice, pečenice, razne prekajene mesnine in podobno so zato tradicionalno del pustnega jedilnika, ob njih pa še nekatere čisto posebne jedi. Nekoč, še preden so prišli v modo sladki krofi, je bila tradicionalna pustna jed špehovka, ocvirkovka oziroma ocvirkova potica. Za njo resda niso stali v vrsti na Trojanah, je bila pa – sploh čisto sveža – kljub temu izjemno priljubljena. Značilna je tudi suha juha, ki so jo pripravili tako, da so v vodo od kuhanja prekajenega mesa (šunke ali krače) zakuhali kakšno kašo ali domače testenine. Zlasti na Gorenjskem poznajo godljo, ki je podobnega nastanka, le da so ob kolinah s kašo zgostili juho od kuhanja krvavic, ki je bila še posebno bogata, če je kakšna krvavica v njej počila. Morda še niste slišali za štulo, ki so jo pripravili tako, da so v vodo od kuhanja prekajenega mesa zakuhali proseno kašo, temu so dodali koščke mesa in kakšno jajce, vse skupaj pa so spekli v pečici. Morda ste ob tem dobili kakšno idejo za prihajajoče dni, vsekakor pa lahko preizkusite recept za krofe, ki med domačimi kuharskimi mojstricami in mojstri v zadnjih letih kroži kot razmeroma preprost, zanesljiv in dobro preizkušen. In kar brez skrbi si jih privoščite zvrhano mero. Saj veste, najprej pust, potem pa po navadi še post.

SESTAVINE

-500 g ostre moke,

-500 g gladke moke,

-2 dl oljčnega olja,

-2 kocki kvasa,

-1 mala žlička soli,

-5 dl mleka,

-8 rumenjakov,

-100 g sladkorja,

-2 vaniljeva sladkorja,

-1 nastrgana lupina limone,

-0,5 dl ruma,

-ščep muškatnega oreščka,

-marelična marmelada,

-sladkor v prahu

Vse sestavine naj bodo ogrete na sobno temperaturo.

PRIPRAVA

Kvas nadrobimo v toplo mleko in pustimo, da vzhaja. Vse preostale sestavine, razen marmelade, zmešamo skupaj in dodamo vzhajani kvas. Zamesimo gladko testo, pri čemer si pomagamo z električnim mešalnikom, ki naj namesto nas počasi gara 20 minut! Če imamo dobro kondicijo, se ga seveda lahko lotimo na roke. Zgneteno testo naj pokrito in na toplem vzhaja do dvojne količine. Od testa začnemo trgati kepe velikosti manjše mandarine, ki jih na pomokanem pultu z dlanjo dobro zvaljamo v lepe, enakomerne krogle. Pokrijemo jih s prtom in pustimo nekaj časa vzhajati. Ko so krofi lepo nabrekli, jih ocvremo v veliki količini vročega olja. To je dovolj segreto, ko se ob leseni kuhalnici, ki jo potopimo do dna posode, začnejo delati mehurčki. Krofe polagamo v olje tako, da tisto stran, ki je bila med vzhajanjem zgoraj, obrnemo navzdol. Tako lahko med cvrtjem na hitro vzhaja še druga polovica. Cvremo jih 4 minute v pokriti posodi (zaradi vzhajanja), nato jih obrnemo in 4 minute cvremo na drugi strani v odkriti posodi.

Ocvrte polagamo na papirnate serviete, da se olje odcedi. Počakamo, da se ohladijo, nato jih z brizgalko napolnimo z marmelado, posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.