Četverica mušketirjev v postavi Miha Dovžan, Jakov Fak, Klemen Bauer in Rok Tršan je znova opozorila, da prav na ekipni tekmi zmore presežke, in dokazala, da slovenski biatlon ni le Jakov Fak. Že lani so v Östersundu presenetili s petim mestom v isti disciplini in ugled branili na tekmah svetovnega pokala. Skoraj si ni mogoče predstavljati, da je Slovenija dežela s štirimi članskimi reprezentanti, rezervist je mladinec Alex Cisar.

Ob nastopu Mihe Dovžana že pred začetkom vkalkulirajo minuto zaostanka, kar je tokrat izpolnil kljub zlomljeni palici. Jakov Fak zna kot udarni mož vedno loviti zaostanek. Ob strelskih postankih Klemna Bauerja vsi trepetajo, a se izkušeni ihanski mož prav za ekipne tekme zbere, čeprav mu tekaški ritem diktira Norvežan Tarjei Boe. Odločilno četrto predajo prepuščajo Roku Tršanu z najkrajšim biatlonskim stažem. Zmore ohraniti mirnost in popolno strelsko zbranost. Šele v zaključku ga je v smučini ujel Rus Alexander Loginov, svetovni prvak s sprinta in zimski lovec sporne kariere, zaradi katerega je italijanska policija zjutraj pred startom celo opravila racijo v njihovem hotelu. »V dvoboju z Loginovom sem poskušal narediti čim bolje,« se Rok Tršan ni obremenjeval zaradi Rusa, ki ga je premagal v sprintu. Slovenska četverica se je odlikovala po hitrem in natančnem streljanju, za kar je zaslužen predvsem umirjeni strelski trener Ljubo Tomažič. Od boljših reprezentanc so bili natančnejši le svetovni prvaki Francozi.

Da četrto mesto na dvajsetkilometrski preizkušnji Jakova Faka ni zadovoljilo, kaže tudi pristop na prestižnem zaključnem skupinskem startu elitne trideseterice. Hitro in natančno streljanje je njegova opcija. Pri prvem strelskem postanku mu je uspelo in za nekaj časa je celo stekel na čelo kolone, dokler ni to razjezilo Norvežanov in Francozov. Do zadnjega, četrtega streljanja, do dvanajstega kilometra, je še imel bronastega tekmovalca v koloni v vidnem polju, z ničlo bi bil blizu, a se mu loterija ni izšla. »Jakov ni imel povsem pravega materiala in je bilo tveganje glede na tekaško formo nujno, a se ni izšlo,« je nastop edinega predstavnika komentiral trener Uroš Velepec. Johannes Thingnes Boe in Marte Olsbu Roeiseland (sedem kolajn s sedmih tekem) sta se z zmago zavihtela na vrh biatlonskega kraljestva. Norveška ima dvanajst kolajn, Francozi so jim z osmimi odvzeli prestižno štafetno zlato, domačine je pred dvajsettisočglavo množico reševala domačinka Dorotea Wierer.