Angleško nogometno prvenstvo je pri vrhu nezanimivo kot že dolgo ne. Liverpool je s 25 zmagami na 26 tekmah ter 76 točkami tako rekoč že prvak, na drugem in tretjem mestu pa sta se prav tako udomačila Manchester City (54 točk) in Leicester City (50). Zato pa je toliko bolj izenačeno v nadaljevanju, saj je razlika četrtega Chelseaja (41) do Leicesterja večja, kot je do enajstega Burnleyja (34). Le točko za modrimi pa zaostaja še en londonski klub, ki jim prav danes prihaja v goste – peti Tottenham.

Tekma bi v normalnih okoliščinah veljala tudi za neposreden spopad za vsaj začasno četrto mesto, ki kot zadnje vodi v ligo prvakov za naslednjo sezono, a je vmes prejšnji teden posegla Uefa in s kaznijo dveh sezon nenastopanja v evropskih tekmovanjih Manchestru Cityju spremenila tudi vrednost končnih uvrstitev v angleškem prvenstvu. Če bo kazen obveljala tudi po pritožbi meščanov na mednarodno športno razsodišče v Lozani, bo glede na to, da bo City skoraj zagotovo med prvimi štirimi, v ligo prvakov za naslednjo sezono namreč vodilo tudi peto mesto. V vsakem primeru pa bo derbi še posebno zanimiv zaradi nečesa drugega – prvega obiska Joseja Mourinha v vlogi trenerja Tottenhama pri klubu, v katerem je skupno preživel več kot tretjino bogate kariere.

Portugalec je Chelsea namreč v dveh različnih obdobjih vodil na 321 od svojih skupno 929 tekem. Eden od podatkov, da je bil pri tem precej uspešen, pa je na površje izplaval prav po zadnjem spodrsljaju Chelseaja v prejšnjem krogu proti Manchesteru Unitedu (0:2). To je bil namreč na domačem igrišču na 13. ligaški tekmi že peti poraz modrih, odkar je pred letošnjo sezono na trenersko klop sedel Frank Lampard. Prav toliko jih je v premier ligi na Stamford Bridgu sicer doživel tudi Mourinho, a je Chelsea na domačem stadionu v tem tekmovanju vodil na 107-ih tekmah! Pri čemer je na prvih stotih domačih premierligaških tekmah izgubil le – enkrat. Mourinho seveda ne bi bil Mourinho, če tega podatka ne bi še dodatno obrnil sebi v prid. Čeprav Lamparda ni imenoval poimensko, je namreč pred dnevi izjavil: »Dandanes priložnosti vodenja velikih klubov nekateri dobijo tako zlahka kot nikdar prej. Pa čeprav to, da je bil nekdo velik igralec, še ne pomeni, da bo tudi velik trener.«

Kakor koli, Chelsea se je v položaj, da ga Tottenham na četrtem mestu tako zelo ogroža, spravil tudi sam, saj je na zadnjih štirih tekmah po dvakrat izgubil in remiziral, pa tudi nasploh je po odličnem začetku sezone v nadaljevanju precej popustil in denimo izgubil kar na polovici od zadnjih 14 tekem, zmagal pa le na štirih. Prav toliko tekem (14) je medtem na klopi Tottenhama v premier ligi vodil Mourinho in v tem času dosegel devet zmag, vključno z zadnjimi tremi zaporednimi, ter s tem na lestvici od prevzema pridobil tudi devet mest, za Chelseajem pa nadoknadil deset točk zaostanka.

Kar pred 166. medsebojno tekmo (71 zmag Chelseaja, 54 Tottenhama, 40 remijev) prav tako bode v oči, so številne težave obeh moštev s poškodbami. Pri gostiteljih so tako poškodovani Kante, Hudson - Odoi, Abraham, Pulisic in Christensen, pri gostih pa Heung - Min, Kane, Sissoko in Foyth.