Srbska pevka Jelena Karleuša, ki ima tudi slovenski potni list, se je po naših podatkih prijavila na letošnjo Emo. »Odvisnica« od medijske pozornosti, ki skoraj vsak svoj korak objavi na spletnih omrežjih, bi slovensko tekmovanje zagotovo poživila, če ne drugače, vsaj z drzno izbiro oblačil. Na podelitvi glasbenih nagrad MAC v Beogradu je (znova) pokazala malo preveč kože, pred tedni pa na instagramu napadla ameriško zvezdnico Ariano Grande, da je idejo za stajling na podelitvi gremijev »ukradla« prav njej (v preteklosti je podobno očitala že Kim Kardashian West).

Za Slovenijo lahko poje tudi tuji državljan

A pustimo to ob strani. Ob preverjanju informacije, ali se je Karleuševa res prijavila na našo Emo in ni bila izbrana, smo na RTVS naleteli na pavšalen odgovor službe za stike z javnostjo: »Vedno javno objavimo zgolj seznam izbranih skladb in izvajalcev, nikoli imen izvajalcev in avtorjev, ki za sodelovanje niso bili izbrani.« So nam pa povedali nekaj zanimivosti glede narodnosti sodelujočih. »Glede državljanstva pri avtorjih ni bilo omejitve. Glavni izvajalec ali vsaj polovica glavnih izvajalcev v glasbenih skupinah ali duetih pa mora imeti stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji,« so pojasnili o pogojih razpisa. Sicer so tuji izvajalci na Emi bolj izjema kot pravilo. Leta 2009 nas je na Evroviziji zastopala hrvaška državljanka Martina Majerle skupaj s Quartissimom, avtor skladbe je bil prav tako Hrvat Andrej Babić. Ta je že dve leti prej napisal skladbo Cvet z juga, s katero je slovenske barve na tekmovanju zastopala Alenka Gotar. Eva Boto se je leta 2012 v boj podala s pesmijo, ki jo je zanjo napisal Srb Vladimir Graić, tudi avtor evrovizijske zmagovalke Molitva v izvedbi Marije Šerifović. Tri leta pozneje pa se je duo Maraaya predstavil s pesmijo Here for you, za katero je besedilo napisal Američan Charlie Manson.

Omejitve glede državljanstva nastopajočih ni niti na Evroviziji sami. Najbolje poznana »tujka« na tem glasbenem tekmovanju je zagotovo Celine Dion, ki je leta 1988, stara šele 20 let, s kanadskim potnim listom nastopila v imenu Švice in – zmagala.

Boj med znanimi in novimi obrazi

Na letošnji izbor pesmi, ki ga bo znova vodil Klemen Slakonja, se je prijavilo 74 že »uveljavljenih« izvajalcev, od katerih jih je žirija v sestavi Raiven, Mojca Menart in Jernej Vene izbrala deset. Na RTVS so zadovoljni z letošnjo bero. »V zadnjih letih je običajno prišlo od 90 do 110 prijav. Če seštejemo prijave v obeh kategorijah, torej novince in že uveljavljene, smo znotraj tega povprečja,« odgovarjajo na javni televiziji, vsakoletni gostiteljici izbora Ema.

Letošnja novost je bila spletno predtekmovanje Ema Freš, kamor so organizatorji povabili novince na glasbeni sceni in jim tako ponudili priložnost za predstavitev širši javnosti. Odziv je bil nekoliko skromnejši, kot so na RTVS pričakovali, kar povezujejo s kratkim, le mesec in pol dolgim rokom za oddajo prijav ter dejstvom, da gre za še nepoznan del tekmovanja. Je bil pa toliko bolj zadovoljiv odziv glasovalcev pri spletnih oddajah, saj so prejeli več kot 30.000 glasov. Nastop na letošnji Emi sta si prislužili Saška (Še kar lovim tvoj nasmeh) in Parvani Violet (Cupid) – enega izvajalca je izbralo občinstvo, drugega je na oder največjega pevskega tekmovanja pri nas poslala tričlanska žirija v sestavi Urša Mihevc, Rok Ahačevčič in Raiven. »Odziv med glasbeniki in avtorji je bil po koncu tekmovanja pozitiven, zato bomo projekt Ema Freš najverjetneje nadaljevali,« napovedujejo na televiziji.