»Intuicija ni mit, ampak resnično orodje; skozi vaje se jo bomo naučili uporabljati,« je o napovedanem četrtkovem predavanju zapisal Andrej Fištravec. Samooklicani strokovnjak za intuicijo, ki je konec leta 2018 klavrno sklenil svojo politično kariero v županstvu mesta Maribor in je trenutno brezposeln, je ta teden sprejel dve omembe vredni življenjski odločitvi.

V torek je javnost seznanil, da se umika iz političnega življenja, ker se bo v bodoče posvetil projektom na področju izobraževanja in družboslovja. »Področjem, ki sem jih zaradi predanosti mestu nekaj let zanemarjal,« je zapisal na svojem profilu na facebooku. Trije svetniki, ki so bili izvoljeni na Listi župana Andreja Fištravca, bodo na njegov predlog razpustili listo. Delo bodo nadaljevali v Klubu samostojnih svetnikov, je poročal Večer.

Ravnateljica je odstopila in šla v pokoj

Danes je Radio Maribor objavil še vest, da bo Fištravec s 1. marcem zasedel položaj vršilca dolžnosti ravnatelja Dijaškega doma Maribor. Fištravčev mandat bo trajal največ leto dni. Ravnateljsko pisarno je februarja predčasno izpraznila Ksenija Javševec, ravnateljica je odstopila s položaja in odšla v pokoj. »Na ministrstvu so mi dali jasno vedeti, da se dejavnost dijaškega doma ukinja in da se bodo zaposleni pripojili k Centru za sluh in govor Maribor. Minister me je imenoval za ravnateljico dijaškega doma, ki ima nastanitveno in vzgojno-izobraževalno funkcijo. In če te funkcije ne opravlja več, tudi jaz nisem več potrebna. Hkrati pa ne želim biti v breme nikomur, da bi zame morali iskati delovno mesto,« je Večeru utemeljila svoj odstop.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je namreč decembra sklenilo ukiniti delovanje doma ob Gosposvetski cesti, ki letos praznuje 40 let obstoja. Beleži namreč vztrajen upad varovancev. Z 220 vpisanih v letu 2010 je njihovo število letos upadlo na zgolj 60 dijakov. Sobe bodo smeli zasedati do konca šolskega leta 2020/21, novincev pa 63-letni Fištravec ne bo smel vpisovati. Usoda 21 zaposlenih v zavodu ostaja nejasna.

Zato pa je znano, kje bo potekalo Fištravčevo četrtkovo predavanje o uporabi intuicije v življenju: v prostorih Hiše jezikov, zasebne izobraževalne ustanove, ki jo je nekoč vodil njegov vodja predvolilne kampanje Darko Berlič. Hišo jezikov je pod okriljem druge pravne osebe ustanovil Marko Kovačič, najbolj razvpiti zunanji svetovalec župana Fištravca.