Mahnič je danes ocenil, da je generalna direktorica z uvedbo predkazenskega postopka priznala, da obstaja utemeljen sum vohunjenja za politiki. Bobnarjeva je po pisanju Mahniča še med torkovim nadzorom pooblaščene skupine komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) trdila, da »so to izmišljotine nekega portala in da se ne morejo uvajati postopki zaradi vsakega članka«. Ob tem jo je označil za »lažnivo Tatjano Bobnar«.

Na twitterju je zapisal tudi, naj generalna direktorica »zavoljo integritete nemudoma odstopi«.

Bobnarjeva se je odločila, da bo zaradi zavajajočih in zlonamernih navedb podala prijavo zoper Mahniča zaradi »napada na njeno čast in dobro ime ter integriteto«. Z namenom zaščite integritete bo podala prijavo oziroma predlog za pregon.

Zadevo bo preučil pristojni tožilec

Ljubljansko okrožno državno tožilstvo je danes od policije prejelo obvestilo o zaznanih razlogih za sum storitve kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja, so potrdili na tožilstvu. Zadeva bo dodeljena pristojnemu tožilcu v proučitev. Posredovali so jim do srede zbrane podatke, je v izjavi za medije ob robu slovesnosti ob zaprisegi pomožnih policistov na Tacnu potrdila generalna direktorica policije. Na vprašanje, ali gre za primere, ki jih navaja poslanec SDS Žan Mahnič, torej denimo za fotografiranje avtomobila obrambnega ministra Karla Erjavca, pa je Bobnarjeva odgovorila pritrdilno. Kot je pojasnila, gre lahko za različna kazniva dejanja, tudi za neupravičeno slikovno snemanje.

Bobnarjeva se je odzvala tudi na napoved informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik o uvedbi inšpekcijskega postopka, v katerem preverjajo, ali so policisti res neupravičeno pregledovali evidence določenih poslancev oz. politikov. Kot je zatrdila, slovenska policija redno nadzira varstvo osebnih podatkov, ki jih vodijo v policijskih evidencah. »Imamo več strokovnih in splošnih nadzorov na temo varovanja osebnih podatkov,« je pojasnila.

Poklukar: Dobrodošli

»V Sloveniji delujejo mehanizmi nadzora, tako v policiji kot na ministrstvu za notranje zadeve,« je potrdil minister za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Boštjan Poklukar. Eden teh je nadzor informacijskega pooblaščenca. »Policija se tega ne boji. Ne nazadnje je policija najbolj nadziran državni organ v državi. Dobrodošli,« je povedal.

Ponovno je obsodil ravnanje pooblaščene skupine komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki je v torek opravila nenapovedan nadzor na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), pri katerem je preverjala informacije o domnevnem vohunjenju kriminalistov za člani strank, ki se dogovarjajo o oblikovanju nove koalicije. Generalna direktorica je po oceni ministra ravnala zakonito, ko jim ni omogočila vpogleda v dokumentacijo.

Predstavniki Knovsa so namreč po njegovih besedah zahtevali zadeve, ki so v operativni obdelavi na policiji, v postopku, ki ga usmerja državno tožilstvo. »Nobenih pooblastil nimajo, da te zadeve pregledujejo,« je poudaril.

Zahtevo v zadevi Kangler še preučujejo

»Cela Slovenija je talka nekaj portalov, ki so naredili zgodbo, v kateri ni niti kančka resnice,« je ocenil Poklukar. Minister verjame, da bodo mehanizmi nadzora to tudi dokazali in ovrgli vse sume. »Trdno stojim za zakonitostjo in strokovnostjo dela policije in tudi za vodstvom slovenske policije,« je poudaril.

Na vprašanje, ali bo policija priskrbela podatke, ki jih je po neuspehu Knovsa zahtevala preiskovalna komisija v zadevi Franc Kangler in drugi, je Poklukar odgovoril, da zahtevo za zdaj še preučujejo. Policija in ministrstvo za notranje zadeve nikoli nista skrivala podatkov, če so bile zahteve zakonite. »Se pa bojim, da bodo poslanci kmalu prišli na ministrstvo za notranje zadeve in na policijo ter zahtevali spisek tajnih sodelavcev. To je nedopustno, to je nedovoljeno in nezakonito,« je opozoril.