»Včerajšnje lansiranje fake news o domnevnem množičnem špijoniranju, zloraba Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) s strani poslancev SDS ter napad na policijo nam kažejo, kako blizu je Slovenija zdrsu v janševistični avtoritarizem, financiran s počenimi groši iz tujine,« je zapisal Črnčec, pri čemer opozarja, da so v zgodovini avtoritarizmi ali totalitarizmi pohod začenjali prav skozi demokracijo in demontažo njenih institucij. Kot piše Črnčec, je potreboval čas, da je spoznal vse razsežnosti »Sloveniji škodljivega modusa operandi Janeza Janše, ki ob njegovem klečanju na koruzi pri tujcih, doma sistematično napada temeljne družbene podsisteme, svobodo govora, javne besede ter druge ustavne vrednote«.

Med drugim sta ga, kot pojasnjuje, v sedanji vlogi svetovalca za nacionalno varnost v zvezi z Janšo neprijetno presenetili in razočarali dve stvari: »zakaj je tako uslužen in pokoren do hrvaških nacionalnih interesov« ter »zakaj in za koliko judeževih srebrnikov, milijonov je prodal slovenske nacionalne interese vzhodni sosedi«. Edini motiv Janše za delovanje v politiki sta sla po oblasti in želja po maščevanju do vseh, ki so mu storili »krivico«, meni Črnčec, ki je bil v času druge Janševe vlade prvi mož Sove. Civilnodružbeno pa se je angažiral tudi kot predsednik društva Evropska Slovenija in zatem kot prvi mož Odbora 2014, ki se je zavzemal za izpustitev Janše iz zapora po obsodbi v zadevi Patria.

V zapisu pojasnjuje, zakaj so se njune poti začele razhajati. »Spoznanje delovanja aparata SDS, ki deluje po načelih mafijskega poslovanja, kjer vse poti vodijo do vodje in njegovega najožjega kroga, mi je bilo popolnoma tuje,« je med drugim zapisal.

Preko odvetniške družbe je Črnčec sicer že sinoči zanikal poročanje nekaterih medijev, da je vzpostavil vohunsko mrežo, v kateri naj bi bili tudi kriminalisti, preko katere naj bi izvajal pritiske na člane in vodstva strank, ki se pogajajo o morebitni novi koaliciji. V zvezi s tem je včeraj pooblaščena skupina Knovsa, v kateri so bili poslanca SDS Žan Mahnič in Zvonko Černač ter poslanec DeSUS Branko Simonovič, na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) opravila nenapovedan nadzor. Na policiji so skupini očitali postavljanje vprašanj izven zakonsko določenega okvira in sporočili, da je Mahnič generalno direktorico policije Tatjano Bobnar pozval, da naj pomisli na svojo prihodnost. Mahnič je pojasnil, da zato, ker jo bodo ovadili, če ugotovijo, da ščiti takšno ravnanje policije.

Šarec : V resnici je zlorabljen KNOVS in nihče drug

Na dogajanje se je danes na družabnem omrežju facebook odzval tudi predsednik vlade v odhajanju Marjan Šarec. Med drugim je zapisal, da je v resnici zlorabljen izključno KNOVS. »Spet se ponovi isti scenarij, da gre nekaj članov KNOVS-a na nenapovedan pregled NPU-ja, oziroma Policije. Ker naj bi se zlorabljal za zasledovanje političnih nasprotnikov. V resnici je zlorabljen KNOVS in nihče drug. Neodvisne institucije preiskujejo madžarske denarce, ki pritekajo vemo kam in zato je potrebno preusmeriti pozornost. Nikoli v mandatu nisem pritiskal na medije in komurkoli prepovedoval govoriti in pisati. Če bi imel res tako strahovlado, potem verjetno ne bi bil deležen diskreditacij in to največkrat na čisto osebni ravni. Zato, kdor verjame takim pisanjem, naj jim pač verjame.«

»Če pa nasedajo predsedniki drugih strank,« nadaljuje Šarec, je pa tudi dovolj žalostno. »Tisto, kar očitajo meni, se utegne res zgoditi. Vendar, kot vemo, je človek bitje, ki mora vse samo preizkusiti in občutiti na svoji koži. Jaz sem, zato se v loku izognem take stranke. In če noben drug nima poguma tega reči, potem izrečem sam, čeprav tvegam, da bom spet obtožen nesodelovanja in izključevanja.«

»Da bi pa komurkoli od predsednikov strank prisluškoval pa ni potrebno, ker vse izvem iz medijev. Bi bilo škoda časa in denarja,« zaključi premier v odstopu.