»Slovenska policija ni in ne bo podaljšana roka politike, smo strokovna služba, ki zagotavlja varnost ljudi. Smo v službi ljudi,« je danes o dogajanju po nadzoru Knovsa na NPU povedala generalna direktorica policije Tatjana Bobnar.

»Politične kampanje naj se gredo z argumenti, ne z izmišljenimi zgodbami na račun policije in z žuganjem njenemu vodstvu,« je še dodala.

Kot je zatrdila, nikoli niso imeli težav s tem, da so med najbolj nadzorovanimi državnimi institucijami. Komisiji Knovs zagotavlja vse potrebne podatke in vpoglede v dokumentacijo v okviru zakonske pristojnosti.

Tudi v torek je tej skupini večkrat pojasnila, da bodo dobili vse potrebne podatke in na vpogled vso dokumentacijo, ki se nanaša na njihovo zakonsko pristojnost, torej na ukrepe, ki jih Knovs nadzira, in to so prikriti preiskovalni ukrepi.

Na konkretna vprašanja o operativnih zadevah, o odprtih predkazenskih postopkih, ki so bili v javnosti večkrat izpostavljeni in pri katerih policija ni izvajala prikritih preiskovalnih ukrepov, pa policija ni odgovarjala oziroma komisiji vpogleda zahtevano dokumentacijo ni omogočila, je pojasnila.

Vprašanja pooblaščene skupine Knovsa so se nanašala tudi na vpoglede policistov v podatke o določenih politikih in predkazenski postopek, začet marca 2018, pri čemer je člane Knovsa zanimalo, »kdo je vpogledoval v določene evidence posameznih ljudi«.

Na vprašanje, ali so na policiji preverili omenjene očitke o nepooblaščenih vpogledih v podatke nekaterih politikov, je zatrdila, da policija redno izvaja nadzor nad obdelavo in uporabo osebnih podatkov ljudi, ki jih vodi v svojih evidencah, nadzor nad tem pa opravljata tudi direktorat za policijo in druge varnostne naloge ter informacijski pooblaščenec.

Janša: Zavračanje parlamentarnega nadzora predstavlja grožnjo ustavni ureditvi

»Ustava in zakoni ščitijo državljana, ne funkcionarje. Bistvo problema je, da policija ni dovolila parlamentarnega nadzora. Z lahkoto bi ovrgli sume, če vse počnete zakonito. 25., 26. in 27. člen zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb so jasni,« je še napisal Janša.

Členi govorijo o poteku parlamentarnega nadzora, med drugim v njih piše tudi, da so zaposleni v nadzorovani službi v okviru pooblastil, ki jih imajo na svojem delovnem mestu ali položaju, dolžni storiti, kar je potrebno, da komisija lahko izvršuje svoj nadzor in so dolžni pri tem z njo sodelovati.

Mahnič: Pomislite na svojo prihodnost

Pooblaščena skupina komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), v kateri so bili poslanca SDS Žan Mahnič in Zvonko Černač ter poslanec DeSUS Branko Simonovič je namreč v torek na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) opravila nenapovedan nadzor, pri katerem je preverjala informacije o domnevnem vohunjenju kriminalistov za člani strank, ki se dogovarjajo o oblikovanju nove koalicije, za katerim naj bi stal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec. Na policiji so skupini očitali postavljanje vprašanj izven zakonsko določenega okvira in sporočili, da je Mahnič generalno direktorico policije Tatjano Bobnar pozval, da naj pomisli na svojo prihodnost.

Mahnič je nato na twitterju Bobnarjevo pozval, naj napiše celotno njegovo izjavo in naj ne bo kot poslanka Jerca Korče, »ko je govorila o glavah in jo je magnetogram ujel na laži«. »Dejal sem namreč, da naj pomislil na svojo prihodnost, ker če na Knovsu ugotovimo, da takšno početje policija ščiti, jo bomo kazensko ovadili,« je dodal.

Na policiji so Mahniču odgovorili z zapisom: »Ko vas je generalna direktorica nekajkrat vprašala, ali ji s tem grozite, ste ji odvrnili, da ste vi voljeni, generalna direktorica policije pa imenovana od vlade. Kasneje pa dodali, da jo boste lahko kazensko ovadili, kar bi jo moralo skrbeti. To lahko potrdita tako namestnik generalne direktorice policije, kot direktor Uprave kriminalistične policije. Je potrebno še kaj dodati?«

Na Mahničev zapis se je na istem družbenem omrežju odzvala tudi Korčetova in zapisala, da je napad na neodvisne organe pregona jasen izkaz nespoštovanja večletne borbe za svobodno in demokratično družbo. »Napadi na sodstvo, novinarje, policijo ... kdo je naslednji na seznamu,« se je vprašala.

V zvezi s parlamentarnim nadzorom na policiji se je s sporočilom za javnost danes odzvala tudi Alternativna akademija, ki poziva državni in politični vrh, da nemudoma obsodita poskus politizacije neodvisnih preiskovalnih organov in policije.

Mahnič je sicer zavrnil očitke o zlorabi Knovsa s strani SDS. Kot je dejal v izjavi, ki so jo povzeli na spletni strani SDS, niso »preverjali zadev glede poslancev SDS niti glede poslancev NSi. Tu je bilo govora o zaenkrat še aktualnih koalicijskih partnerjih, torej o SMC, DeSUS in SAB.«

V SAB v naključja ne verjamejo

Navedbe medijev v zadnjem tednu so le potrdile, da se nekatere stvari res dogajajo, je dejal generalni sekretar SAB Jernej Pavlič, ki ne verjame več v naključja. V nedeljo opolnoči je enega od otrok predsednice stranke Alenke Bratušek takoj, ko je zapeljal s parkirišča izpred hiše, ustavila policija in uporabila vse preiskovalne metode. Te so bile po Pavličevih navedbah zelo nenavadne, zasliševali so tudi sopotnika. »V SAB v naključja ne verjamemo,« je poudaril Pavlič.

Že v nedeljo je Bratuškovi sin povedal, da je bilo to zelo nenavadno srečanje s policijo. Opravljeni testi so bili sicer v redu. A policija oz. pristojni organi naj opravijo notranjo preiskavo, je dejal Pavlič.

Kakšnih metod dela je sposoben damir Črnčec, Pavlič ne želi komentirati, je pa ponazoril s slovenskim pregovorom: »Kar se Janezek nauči, to Janezek zna.« Poudaril je, da pri tem ne misli na Janšo, ampak izključno na pregovor sam.