Povsem povprečen sončen zimski dan v Gnjilanu je včeraj prekinila družinska tragedija. Mediji so sprva poročali, da je 45-letna kosovska policistka s službenim orožjem ubila 66-letno mamo, 70-letnega očeta in brata, stara 33 in 34 let, potem pa storila samomor. Sorodniki, prijatelji in sosedi so bili zgroženi ob strašljivosti zločina policistke ter za medije povedali le, da se jim niti sanjalo ni, da bi imela družina kakšne težave. Sploh ne takih, ki bi se končale tako krvavo.

Tiskovni predstavnik tožilstva je povedal, da preiskava poteka in da zaenkrat o motivu zločina ne morejo govoriti. Lokalni mediji s tem niso zadovoljni in sami iščejo možne vzroke tragedije. Vecernje novosti po neuradnih informacijah iz vrst policistkinih kolegov poročajo, da je Valdete zjutraj kot običajno zadnjih pet let prišla na postajo, videti naj ne bi bila nič razburjena. »S kolegi se je normalno pogovarjala, okoli poldneva pa odšla domov, kjer se je očitno sprla z vsemi v družini,« je povedal neimenovani policijski vir iz Gnjilana.

Težava, ker ni bila poročena?

»Zdelo se je, da se dobro razumejo, a so očitno skrivali probleme. Tako Valdete kot njena brata še niso imeli svojih družin, kar bi lahko povzročalo trenja v hiši,« je povedal eden od sorodnikov. Po njegovem bi prepir lahko izviral iz tega, da Valdete pri 45. letih ni bila poročena. Družina naj bi jo že dolgo časa spodbujala, naj kaj stori glede tega in se končno le poroči. O kakšnih drugih (družinskih) težavah ni seznanjen.

Proti večeru so v javnost prišle navedbe, da se je policistka, ki službo opravlja že osemnajst let, pred kratkim zdravila v psihiatrični ustanovi, od koder naj bi njenemu delodajalcu poslali zahtevo po njeni premestitvi na drugo delovno mesto in po odvzemu njenega orožja. Še eden od možnih (neuradnih) scenarijev je, sodeč po pisanju Gazete Ekspres, da je pištolo v starša in brata uperil eden od policistkinih bratov. Ko je Valdete prišla domov, je naletela na krvavi prizor. Ustrelila je brata, potem sodila še sebi. A ker sta tako policija kot tožilstvo potrdila, da so njeno službeno pištolo našli v rokah policistke, navedb o najdbi drugega orožja pa ni, gre pri tej teoriji verjetno bolj za špekulacije.

Vsi upajo, da bo kaj več odgovorov dala obdukcija trupel.