Proti Japonski je danes že odpotovalo italijansko letalo z medicinskim osebjem, ki bo ocenilo državljane EU na ladji. Samo tistim, ki imajo negativne teste na koronavirus ali ki nimajo nobenih simptomov bolezni covid-19, bodo dovolili na letalo, je evropski komisar Janez Lenarčič zapisal v sporočilu za javnost. Po prihodu v Evropo pa bodo potniki začeli novo obdobje karantene, »ki jo bodo organizirale in nadzirale posamezne države članice«, je sporočil.

Lenarčič je dodal, da bo EU sofinancirala stroške teh letov. V okviru mehanizma za civilno zaščito je namreč EU doslej iz Kitajske vrnila več kot 400 državljanov EU na letalih, ki sta jih organizirali Francija in Nemčija.

Izpostavil je še, da je Evropska komisija v stalnih stikih z državami članicami, Evropskim centrom za preprečevanje in nadzor bolezni ter Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) o vseh vidikih epidemije novega koronovirusa. Poudaril je tudi, da je epidemija covid-19 polna človeških zgodb, na katere ne smemo pozabiti med številkami in statistikami.

Po zadnjih podatkih sta bila testa glede okužbe z novim virusom iz Kitajske pri dveh Slovencih negativna, za preostale štiri zaenkrat ni podatkov. Med šestimi Slovenci na Diamond Princess so štirje iz Slovenj Gradca. Tamkajšnja občina sporoča, da jim je v primeru kakršnih koli logističnih ali drugih težav pripravljena priskočiti na pomoč.

Na Japonskem je ladjo Diamond Princess, na kateri so po zadnjih podatkih potrdili najmanj 621 okužb z virusom, danes zapustilo približno 500 potnikov, pri katerih so bili testi za okužbo negativni.