Renzi namerava še do sredine aprila v parlament dati predlog o glasovanju nezaupnici Bonafedeju. Z glasovanjem pri Živa Italija sicer ne želijo povzročiti padca vlade Giuseppeja Conteja, je dejal Renzi v četrtek zvečer za televizijo Rai1.

Conte ni zaskrbljen glede novih groženj. Zagotovil je, da vlada ne bo padla. Trenutno se osredotočajo na krepitev gospodarske rasti v Italiji, je dodal.

Italijanska pravosodna reforma med drugim predvideva spremembe glede zastaranja sodnih postopkov. Reforma predvideva ustavitev sodnega postopka, če na treh instancah ni razsodbe v petih letih. Predhodne preiskave so omejene na šest do 18 mesecev. Reforma tudi predvideva prekinitev zastaralnih rokov pri postopkih po prvi stopnji, po odločitvi na drugi stopnji pa se zastaranje ustavi.

Vlada želi z reformo rešiti perečo težavo predolgih sodnih postopkov v Italiji. Renzi reformi nasprotuje. Sprejeta je bila z glasovi Gibanja pet zvezd in Demokratske stranke (PD).

Renzi je že prejšnji teden koalicijskima partnericama Gibanju Pet zvezd in Demokratski stranki postavil pogoj, naj v dveh mesecih spremenita reformo o zastaranju. V nasprotnem primeru bo njegova stranka v senatu glasovala proti reformi, je napovedal. Renzijeva stranka je že takrat zagrozila z glasovanjem o nezaupnici pravosodnemu ministru iz Gibanja pet zvezd, snovalcu sporne reforme.

Vprašanje zastaranja je v Italiji že več let v središču političnih razprav. Sodniki izpostavljajo, da je v vrsti primerov finančnega kriminala skoraj nemogoče razsoditi v predpisanem roku. Zaradi tega je denimo zastaralo deset sodnih postopkov proti nekdanjemu premierju Silviu Berlusconiju.