Prvih okoli 500 potnikov bo ladjo predvidoma zapustilo v sredo. Večinoma gre za japonske državljane.

Testirali vse slovenske potnike

Testirali so tudi vse slovenske potnike. Pri dveh sta bila testa negativna, za preostale štiri pa na slovenskem zunanjem ministrstvu še niso imeli podatkov. Vsi se še vedno počutijo dobro in so v stalnem stiku s slovenskim veleposlaništvom v Tokiu.

Na MZZ so dodali, da se bodo po končani karanteni vrnili v Slovenijo, predvidoma do konca tedna in da se intenzivno pripravljajo na njihovo vrnitev.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je pred sejo parlamentarnega odbora za zdravstvo kasneje pojasnila, da bodo v državo prispeli z varovanim transportom, da pa še ni jasno, kdaj natančno bodo prišli v Slovenijo, kam in kako bodo prišli ter kateri državljani bodo še zraven.

Dodala je, da se o postopku vrnitve nenehno dogovarjajo tako s slovenskim veleposlaništvom na Japonskem kot tudi z drugimi državami, ki bodo vračale svoje državljane. Scenariji se spreminjajo iz ure v uro, je poudarila.

Vseh šest bodo po povratku v Slovenijo znova testirali

Vseh šest bodo po povratku v Slovenijo znova testirali na novi koronavirus in ustrezno ravnali glede na to, ali bodo testi pozitivni ali negativni, je še dejala v izjavi medijem pred nujno sejo odbora, ki na zahtevo SDS obravnava pripravljenost Slovenije na novi koronavirus.

Ob povratku bo treba varovati integriteto posameznika in tudi javno zdravje vseh državljanov, je dodala. Poudarila je, da imajo pripravljene postopke za ukrepanje ob morebitnem pojavu novega koronavirusa pri nas, z navodili in ukrepi so seznanjeni vsi zdravstveni zavodi v državi. Če bi prišlo do izrednih razmer, bodo prilagodili dejavnosti izrednim razmeram.

Vrnili naj bi se do konca tedna

Predstojnica centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Maja Sočan pa je dejala, da bodo morali pri določanju ukrepov vzeti v presojo tri poglede - varovanje zdravja posameznika in drugih prebivalcev, upoštevati pa bodo morali tudi odziv javnosti na njihov povratek. Poleg tega bodo upoštevali, kako se bodo odzvale druge države. Po njenih besedah težava nastane, ko katera od držav deluje drugače od ostalih, ki so se za določen ukrep odločile pod političnimi pritiski in niso sorazmerni tveganjem.

Slovenske oblasti glede vrnitve slovenskih državljanov tako čakajo, da se v teh dneh konča karantena na ladji, nato bo sledila vrnitev slovenskih potnikov. Slovenija se med drugim dogovarja z evropskimi partnerji, da bi pripravili skupen prevoz potnikov iz Evrope. Predvideno je, da bi ti potniki do konca tedna pristali na enem od evropskih letališč, odkoder bi se nato slovenski državljani vrnili v domovino, so še sporočili z MZZ.

Pri tem so pojasnili, da so pri komercialnih letih nastopile nekatere težave, saj nekatere letalske družbe že vnaprej zavračajo potnike z ladje Diamond Princess.