Tretja etapa švedsko-norveške turneje Ski Tour v smučarskem teku na smučišču Are je bila znova nekaj posebnega. S startom v izteku in ciljem po zgolj 700 metrih višje na smučišču so v ospredje prišli specialisti, ki vzdržijo dve minuti ekstremnega klanca. Anamarija Lampič ni imela svojega dne, saj je prvič v sezoni ostala zunaj polfinala (18. mesto). Tako je morala zgolj zaradi ene točke Švedinji Linn Svahn (šesto mesto) predati rdečo majico najboljše sprinterke svetovnega pokala.

Anamarija Lampič je bila v četrtfinalni skupini tretja, tudi za neposredno tekmico Linn Svahn, a s časom kot srečna poraženka ni priplezala naprej. »To je bila kar neka iks tekma. Na smučišču, slabo zamišljen teren. Ni bil zame. Noge so me pekle že od starta. Verjetno zaradi tekem v Oestersundu konec minulega tedna. Organizatorji pa so dobili, kar so želeli. Tudi zmago Johaugove. S to tekmo se ne obremenjujem več. V mislih imam sobotni sprint v Trondheimu,« je povedala Anamarija Lampič. Očitno je odločena, da je pred naslednjo kratko preizkušnjo v soboto rdečo majico le posodila mladi Švedinji.

Svojevrsten preskok je uspel Mihu Šimencu. Štiriindvajsetletni Logatčan je začel z 28. časom kvalifikacij, na koncu pa je s sedmim mestom pritekel dosežek kariere. Za mesto je izboljšal uvrstitev s Tour de Ski v dolini Fiemme. »Zelo sem vesel. Še posebno zaradi te zelo zahtevne proge, ki ni podobna sprinterski,« se je smejalo Mihi Šimencu. V četrtfinalu je strl tudi Norvežana Paala Golberga, vodilnega po dveh dneh Toura, in izločil tretjega v seštevku svetovnega pokala, rojaka Sjura Roetheja. V polfinalu je z nekaj sreče prehitel vodilnega tekača pokala Rusa Aleksandra Bolšunova, vendar tretje mesto za Golbergom in svetovnim podprvakom Federicom Pellegrinom ni bilo dovolj za prvi veliki finale šesterice. »Je malo grenkega priokusa. Upam, da bom kmalu tudi v finalu, morda že v tej sezoni,« se Šimenc ne zadovoljuje zgolj s »sedmerico«.

Kot specialist za sprint bolje prenaša napore večdnevnih preizkušenj kot nekateri njegovi tekmeci. Morda mu bo pomagalo tudi v nadaljevanju turneje, ko v četrtek sledi 38 kilometrov dolga preizkušnja do Merakerja. Tokrat je imel pri izločilnih tekih za glavne tekmece najboljše tekače na razdaljah, ki jih je na uvodu skandinavskega Toura v Oestersundu gledal le od daleč.

»Presenečen sem, da sem lahko ob najboljših. S tem dobivam potrditev, da imam te sposobnosti. Če to nadgradim, bom lahko posegel še višje,« je motiviran Šimenc, ki pod taktirko trenerjev Ole Vigna Hattestada in Nejca Brodarja že sodi med petnajst najboljših v svetovnem pokalu na krajših razdaljah in že ima sloves najboljšega slovenskega tekača vseh časov. O specifiki tekme je dovolj zgovorna prva sprinterska zmaga Therese Johaug, moški kralj Areja je prav tako prepričljivo Johannes Hoesflot Klaebo.