Anamarija Lampič je tudi v nadaljevanju svetovnega pokala v Falunu dokazala, da sodi v vseh disciplinah v svetovni vrh. S četrtim mestom v sprintu v klasiki je sicer prekinila zelo uspešen niz zmag in drugih mest, vendar je obdržala rdečo majico vodilne. V nedeljo je na deset kilometrov s sedmim mestom potrdila vsestranske sposobnosti in v skupnem seštevku velikega kristalnega globusa napredovala na osmo mesto.

»Sama nase sem jezna. Ni bilo za stopničke, naredila sem preveč napak. S četrtim mestom moram biti vseeno zadovoljna,« se 24-letna tekačica iz Valburge ni zlahka sprijaznila, da so jo v velikem finalu prehitele Švedinji Linn Svahn in Jonna Sundling ter Rusinja Natalia Neprijajeva. To so tekačice, ki so tudi v skupni razvrstitvi te discipline po točkah tik za slovensko tekačico. Lampičeva je po tekmi povedala, da se je počutila vse bolje in od kvalifikacij skozi izločilne teke stopnjevala ritem, le na koncu se ji ni povsem taktično izšlo. Le nekaj težav na spustu je bilo dovolj, da so se ji pete stopničke zapored izmaknile.

Odločale so malenkosti, vse štiri so bile v cilju v razmaku sekunde. Švedinji sta bili tudi zaradi domačega terena in ogromne množice navijačev malce bolj agresivni, Rusinja se je vmešala predvsem zaradi zelo hitrih smuči. »Zelo sem si želela zmagati pred domačimi navijači. Na zadnjem vzponu sem tvegala vse,« je tek do zmage pojasnjevala dvajsetletnica Linn Svahn, ki je prej zmagala že v Davosu in Dresdnu, zdaj pa zaostaja 20 točk za Lampičevo. Do konca sezone je še šest preizkušenj v tej krajši disciplini, najprej 18. in 22. februarja v Areju in Trondheimu v okviru skandinavske turneje. Marca bodo tekme še v norveškem Drammnu ter zaključek v Kanadi in ZDA.

Anamarija Lampič je tudi na nedeljski tekmi na deset kilometrov s skupinskim startom dokazala, da je konkurenčna najboljšim tekačicam na svetu na vseh razdaljah in v vseh slogih. S sedmim mestom je izenačila najboljši dosežek na daljši razdalji z zasledovalne tekme v Toblachu v času Tour de Ski. Dosežek s Faluna v strokovnih krogih šteje še nekaj več. V vetru, dežju in ob rahlem sneženju je najboljše prihranila za zadnja dva kilometra, ko je prehitela kar deset tekmic. »Dokazala sem, da lahko tudi v drsalni tehniki tekmujem z vsemi najboljšimi. To je še večja motivacija za naprej. Vem, da imam še veliko rezerv, in komaj čakam naslednje tekme. Za naprej se bom vseeno bolj osredotočila na sprinte. Tudi daljše tekme bi rada odtekla dobro in švedsko-norveško turnejo, ki prihaja, končala čim višje,« je motivirana Lampičeva.

Na obeh tekmah se je zahvaljevala servisni ekipi za odlično pripravljene smuči, kar je dokaz, da sedma ekipa v Pokalu narodov FIS dobro deluje. Zelo pomembno je tudi, da se je s 14. mestom vrnila med najboljše tudi Katja Višnar. Želela je nastop v polfinalu, a je bila trasa sprinta preveč pisana za bolj vzdržljive. V finalu trideseterice je znova, šestič v sezoni, tekel tudi Miha Šimenc (27. mesto). V četrtfinalni skupini z Rusom Alexandrom Bolšunovom, vodilnim tekačem svetovnega pokala, se mu ni uspelo preriniti v polfinale. »Po moji oceni so bili to znova odlični nastopi Ane, trije od štirih razen Janeza Lampiča so bili med trideseterico. Katja se je vrnila,« je bil zadovoljen s tekmami v Falunu glavni trener Nejc Brodar.