Nihče ne dvomi, da bo televizijska slika 56. Zlate lisice ta konec tedna krasna. Vremenska napoved za konec tedna je v Zgornjesavski dolini lepa, proga v Podkorenu je po zagotovilih vseh reprezentanc, Mednarodne smučarske organizacije in tekmovalk pripravljena odlično. Ker ta konec tedna ni moških tekem svetovnega pokala, saj se reprezentance tehničnih disciplin selijo na Japonsko, gre pričakovati, da bo gledanost največje slovenske ženske alpske smučarske prireditve danes in jutri v Kranjski Gori še višja.

Selitev Zlate lisice iz Maribora v Kranjsko Goro ima tudi drugo ozadje. Za slovensko alpsko smučanje je najpomembnejše, da tekmi svetovnega pokala ostaneta v Sloveniji, saj gre delež televizijskih pravic tudi v blagajno Smučarske zveze Slovenije. Finančno je nadomestna slovenska lokacija slabša za organizacijski klub ASK Branik Maribor, ki mu prav Zlata lisica že desetletja zagotavlja obstoj. Selitev v Kranjsko Goro je povezana z velikim logističnim zalogajem in povezanimi stroški. Zlata lisica je namreč tekma, ki ima z 1,1 milijona evrov najnižji proračun izmed vseh prizorišč svetovnega pokala.

Generalni sekretar Zlate lisice Srečko Vilar nam je včeraj uvodoma dejal, da so kot organizatorji zaradi selitve žalostni in razočarani. Ozrl se je nekaj tednov v preteklost, ko so v Mariboru garali, da bi tekmovalno progo ohranili v dobrem stanju, a so v zadnjem tednu izgubili boj z naravo. »Mednarodna smučarska organizacija je neizprosna. Od nas so zahtevali stoodstotno jamstvo, da bomo tekmo izpeljali. V nasprotnem primeru bi dobili črno piko, ki bi vplivala na urnik naslednjih sezon. Zdaj lahko rečem, da smo se z nadomestno lokacijo odločili prav, saj vremenske razmere zadnjega tedna niso omogočale kvalitetne izvedbe tekmovanja pod Pohorjem,« pojasnjuje Vilar. Spomnimo, da bo start današnjega veleslaloma ob 10. uri, druga proga bo tri ure kasneje. V nedeljo bo slalom ob 10.15, start druge proge pa ob 13.45.

Cilj so zelene številke

Mariborski delavec se je včeraj v Podkorenu spomnil zadnjih dni, ko so morali štajerski organizatorji opraviti večtedensko delo. »Selitve Zlate lisice smo se lotili korak za korakom. Najprej smo se morali dogovoriti z žičničarji, v nadaljevanju s kranjskogorskim smučarskim klubom. Ko smo dobili ti dve zeleni luči, smo začeli pogovore z blejskim turizmom, da je omogočil namestitve tujim reprezentancam. V Kranjski Gori namreč v času zimskih počitnic ni bila prosta niti ena soba. Ob tej priložnosti bi se rad Blejcem zahvalil za posluh in pomoč. Naslednji korak je bil obisk upravne enote Jesenice, kjer smo začeli postopek pridobitve vseh dovoljenj za organizacijo tako velike prireditve. Po vsem naštetem smo začeli v Kranjsko Goro voziti mariborske delavce, da so pomagali pri pripravi proge ter gradili infrastrukturo,« je bliskovito naglico zadnjega tedna opisal Srečko Viler.

V nadaljevanju pogovora je bil generalni sekretar Zlate lisice malce boljše volje, saj so alpske smučarke uspešno opravile trening na tekmovalni progi. »Zdaj lahko rečem, da smo opravili petnajst odstotkov celotnega dela,« je odgovoril. Nadaljeval je: »S selitvijo nastanejo številni dodatni stroški. V klubu imamo sistem dnevnega spremljanja stroškov, s katerim želimo imeti čim večji nadzor nad porabljenim denarjem. Varčevati skušamo tam, kjer lahko. Medtem ko denimo pri žičničarjih ne moremo barantati s ceno, saj smo predstavljeni pred zid, smo lahko varčnejši na drugih področjih. V Kranjski Gori v času Zlate lisice ne bo nobenih koncertov. Prostor za pomembneže bo v Podkorenu precej racionaliziran.« Vilar zaključuje, da ima racionalizacija stroškov le en namen: »Da bi 56. Zlato lisico selitvi navkljub končali v zelenih številkah ter vsaj nekaj denarja namenili mariborskemu smučarskemu klubu.«

Dunaj–Varšava–Tokio

V senci 56. Zlate lisice se na nadaljevanje sezone pripravlja najuspešnejši slovenski alpski smučar Žan Kranjec. S sotekmovalcem Štefanom Hadalinom, glavnim trenerjem Klemnom Bergantom in preostalo ekipo je zadnje dni preživel v Kranjski Gori. Slovenska reprezentanca je imela odlične razmere za trening pod podkorensko sedežnico. Poskus, da bi Kranjec in Hadalin v sredo in četrtek trenirala na ženski tekmovalni progi v Kranjski Gori, se ni izšel. Vodja ženskih tekem svetovnega pokala Peter Gerdol namreč ni želel tvegati, da bi preveč poškodovala progo.

Slovenska reprezentanca v tehničnih disciplinah bo na Japonsko odpotovala jutri. Prvi let bo opravila z Dunaja do Varšave, od koder bo imela neposredni let v Tokio. Bergant pravi, da bo slovenska ekipa najprej odpotovala v Sugadairo, kjer bo tri dni trenirala z reprezentancami Velike Britanije, Rusije, Kanade, Švedske in Japonske. V četrtek se bo odpravila v dve uri oddaljeno Juzavo Naebo, kjer bo prihodnjo soboto Žan Kranjec branil rdečo majico vodilnega veleslalomista, dan kasneje pa bo slalom. »Konfiguracija veleslalomskega terena je zanimiva, seveda, če bodo razmere dobre. Slalomska proga je lahka. Če bo dovolj trda, se lahko obeta zanimiva preizkušnja,« pojasnjuje Klemen Bergant. Glavni moški trener ima po prihodu v Evropo pripravljenih več scenarijev za kvaliteten trening, lokacija pa bo odvisna od vremenskih razmer.