Zlata lisica je postregla z novim uspehom slovenskega alpskega smučanja. Junakinja številka 1 je bila Meta Hrovat, ki se je na domači tekmi v Kranjski Gori drugič v karieri, prvič po dveh letih, uvrstila na veleslalomski zmagovalni oder. Zaostala je le za Novozelandko Alice Robinson in Slovakinjo Petro Vlhovo, gostoljubno pa si je tretje mesto delila s Švicarko Wendy Holdener. Kranjskogorčanka je uspeh ponovila na drugačen način kot predlani v Lenzerheideju, kjer je bila po prvi progi 14. Na drugo progo se je podala pod največjim pritiskom doslej, saj je na prvi progi dosegla tretji čas. Enaindvajsetletna smučarka ASK Kranjska Gora mu je bila kos ter se ob podpori vseh najbližjih, lokalnega okolja in vse Slovenije veselila nepozabnega uspeha. Slovensko alpsko smučanje v Kranjski Gori ni bilo na zmagovalnih stopničkah že 19 let. Od leta 2001, ko je bil Uroš Pavlovčič na veleslalomu tretji.

»Nisem velikokrat ponosna nase. Danes majčkeno sem,« je v tiskovnem središču hotela Kompas sramežljivo priznala Meta Hrovat. »Če sem sproščena, smučam dobro. Trema pred drugo progo je bila prisotna in mi je vzela nekaj sproščenosti. K sreči sem v cilju videla zeleno barvo,« je pojasnjevala hči kranjskogorskega župana Janija Hrovata, ki je bil med najglasnejšimi navijači. »Zadnjih nekaj treningov je bilo res kvalitetnih. Na njih smo si izenačene in iztiskamo iz sebe maksimum. Takšna je prava pot do uspehov. Mesec dni tekmovalnega premora me ni oviralo. Imela sem celo čas, da sem pozdravila manjšo bolezen ter na treningih znova pridobila samozavest,« je odgovarjala slovenska veleslalomska junakinja. Meta Hrovat je neustrašna smučarka na največjih strminah. Priznala je, da bi bila prva podpisnica, da bi ženska tekma svetovnega pokala potekala z vrha veleslalomskega starta, od koder se vsako leto poženejo moški. Pravila Mednarodne smučarske organizacije tega ne dopuščajo. Dejala je, da je morala med pripravo na tekmo ignorirati številne spodbudne želje delavcev ob progi in drugih navijačev, kar sicer ni v njenem karakterju.

Slivnik vesel in kritičen

Slovenska junakinja številka 2 je bila Tina Robnik. S šestim mestom je dosegla uspeh kariere, potem ko je bila predlani na zadnjem gostovanju Zlate lisice v Kranjski Gori sedma. Lučanki je zmanjkalo le šest stotink, da bi se v sijajnem slovensko-slovaškem vzdušju zimskega dne spomladanskih temperatur povzpela na zmagovalni oder. »Šest stotink res ni veliko, a se z njimi ne obremenjujem. Ponosna sem na svoj nastop in vesela, da je bila na pravi strani stotink Meta. V reprezentanci vlada ekipno vzdušje,« odgovarja Tina Robnik. »Res je bil pristop na veleslalomu bolj napadalen kot na drugih tekmah. Upam, da bom večkrat tako agresivna in hitra. Takšno samozavest si pridobiš na treningih, na tekmah ne moreš izsiljevati rezultata,« pravi Lučanka.

Veleslalomska junakinja številka 3 je bila Ana Bucik. Primorka je s 14. mestom odsmučala najboljši veleslalom v karieri in v tej sezoni potrdila velik veleslalomski napredek. Bucikova si je z uvrstitvami v tej sezoni in ob odsotnosti Mikaele Shiffrin, Viktorie Rebensburg in Sofie Goggia znova zagotovila startno številko med najboljšimi 30 ter jo odlično izkoristila z 18. časom prve proge. Na drugi je s 13. časom napredovala na 14. mesto. »Dokazala sem, da sem lahko hitra na strmi progi. Naredila sem nekaj napak, a sem zadovoljna, da sem bila najboljša pred domačim občinstvom,« se je veselila Ana Bucik.

Kljub uspehu je oceno kritično sklenil glavni trener Janez Slivnik. »Dolgo smo čakali ta uspeh, javnost še posebej, a smo ga vendarle dočakali. Izkoristili smo domač teren, dobro nastopili na prvi progi, med obema progama ohranili mirne živce ter napadli še enkrat. Na takšen način se dosega vrhunske uvrstitve,« je bil zadovoljen Janez Slivnik. »Na prvi progi smo v spodnjem delu izgubili preveč časa. Punce sem med nastopoma še malce podžgal, da le ne bi ponovile napak v strmini,« je razložil glavni trener in se poklonil sijajnemu nastopu Alice Robinson.

Tretja zaporedna slalomska zmaga Petre Vlhove

Na nedeljskem slalomu se je zbralo 4000 gledalcev, tisoč manj kot na sobotnem veleslalomu. Vzdušje je bilo oba dneva odlično, veliko zaslug pa so imeli Slovaki, ki jih je bilo skoraj polovica od vseh. Ti so včeraj doživeli nov delirij ob zmagi nacionalne junakinje Petre Vlhove, ki je imela zvrhano mero sreče. Švedinja Anna Swenn Larsson je imela tik pred ciljem sekundno prednost, a pritiska ni zdržala in je odstopila. »Občutki so različni, saj bi si Anna zaslužila zmago. Na prvi progi sem smučala zelo slabo, zato sem v drugo napadla z vsem znanjem. Tokrat je bila športna sreča na moji strani,« je priznala Petra Vlhova. S tretjo zaporedno slalomsko zmago je oblekla rdečo majico vodilne v slalomskem seštevku. V skupni razvrstitvi sta se z Italijanko Federico Brignone, ki v Kranjski Gori ni imela najuspešnejšega vikenda, približali Mikaeli Shiffrin.

Meta Hrovat se je z enajstim mestom tretjič letos uvrstila med dobitnice slalomskih točk. Čeprav obetavna Kranjskogorčanka ni bila navdušena nad svojim smučanjem, je dosegla svojo tretjo najboljšo slalomsko uvrstitev v karieri. Podatek, ki priča, da ob koncu sezone pod vodstvom trenerja Janeza Slivnika prihaja v najboljšo formo. »Glede na turbulentno sezono moram biti z rezultatom zadovoljna. Občasno na treningih dobim občutek pravega slalomskega zavoja, s katerim bi se lahko uvrščala visoko. Včeraj teh občutkov nisem imela, a vseeno sem smučala dokaj hitro,« je pojasnila Meta Hrovat. Med dobitnice točk se je z 22. mestom uvrstila tudi Ana Bucik.