»Trening je bil odličen. Na progi smo bili sami. Vadbo moramo končati do pol desetih dopoldne, zato ni ne časa ne volje, da bi si progo v tako odličnem stanju delili s komer koli,« je včeraj dopoldan po treningu v Podkorenu dejal Janez Slivnik, glavni trener slovenske ženske alpske smučarske reprezentance, in se zahvalil Kranjskogorčanom, ki je ženski reprezentanci v tej sezoni v težkih razmerah omogočila številne vrhunske treninge. Vremenske razmere so 56. Zlato lisico iz Maribora prestavile v Kranjsko Goro. Slovenska reprezentanca daje vtis, da bo jutri na veleslalomu ter v nedeljo na slalomu pripravljena za napad najodmevnejših uvrstitev v sezoni.

Kako močno zaledje ima Smučarska zveza Slovenije pri Mednarodni smučarski organizaciji, smo se lahko prepričali ob pogovoru s Petrom Gerdolom, novim vodjem ženskih tekem svetovnega pokala. »Odpadlo tekmo iz Maribora bi lahko prestavili kamor koli. Toda želeli smo si, da ostane v Sloveniji. Zavedamo se, kakšen pomen ima Zlata lisica za vse slovensko alpsko smučanje. Prepričan sem, da bosta tekmi odlični,« je odgovoril zamejski Slovenec.

Glavni slovenski up za visoke uvrstitve bo Meta Hrovat. Domačinka iz Kranjske Gore pozna vsako luknjo na progi. »Naj najprej povem, da je Zlata lisica doma v Mariboru, zato bi si seveda želela tekmovati na Štajerskem. S tekmovalnega stališča je zame bolje, da bo prireditev v Kranjski Gori, kjer se počutim najbolje. Čaka me vikend, ko bom lahko uživala in s sproščenim smučanjem napadla dober rezultat,« napoveduje Meta Hrovat, ki se je v tej sezoni na tekmah svetovnega pokala trikrat uvrstila med najboljšo deseterico, spodbudno pa je šesto mesto na zadnjem veleslalomu v Sestrieru.

Tina Robnik je po dveh hujših padcih v sezoni dejala, da ni imela smole, saj bi se lahko končalo tudi drugače. »Sem pa izgubila nekaj samozavesti. Zadnji mesec sem trenirala odlično, si povrnila samozavest, tako da sem pripravljena na napad,« je optimistična Tina Robnik. Ana Bucik je priznala, da ji precej bolj kot strma kranjskogorska konfiguracija terena ustreza manj strma mariborska. »Najpomembnejše seveda je, da bomo lahko tekmovale v Sloveniji. Na smučeh se počutim dobro, zato pričakujem dobre uvrstitve,« meni Ana Bucik.

»Dejstvo je, da bomo imeli na domači tekmi prednost pred drugimi reprezentancami, saj smo v Kranjski Gori veliko trenirali. Vsi vemo, kako se moramo lotiti tekme ter napasti dobre uvrstitve,« dodaja Janez Slivnik, ki je trem slovenskim alpskim smučarkam omogočil, da bodo jutri in pojutrišnjem doživele krstni nastop v svetovnem pokalu. To bodo Rebeka Oblak in Nika Tomšič in Nika Murovec. Neja Dvornik bo lovila prve točke svetovnega pokala, Maruša Ferk bo skušala popraviti slab vtis sezone, Klara Livk dokazati, da se lahko po dveh letih v Kranjski Gori znova uvrsti na drugo progo, po rezultatih Mete Hrovat, Tine Robnik in Ane Bucik pa se bo merila uspešnost reprezentance na vrhuncu domače tekmovalne sezone.