Škoda, da so tako v Avstriji kot Franciji in Švici že posneli nekaj (boljših) kriminalk, ki se dogajajo v zavetju gora. Kakor koli, serija Jezero je dosegla zmeren uspeh, nekateri kritiki so bili neprizanesljivi, drugi so menili, da sta tako roman kot serija sicer naivna, a da v našem prostoru še nismo videli boljših kriminalk. V naši rubriki smo se odločili pogledati, kdo so najslavnejši detektivi, ki so že pred Golobovim Tarasom Birso (Sebastian Cavazza) lovili kriminalce po vsem svetu.

Sherlock Holmes

Sherlock Holmes je detektiv iz del Arthurja Conana Doyla (1859–1930). Prvič je s sodelavcem dr. Johnom Watsonom nastopil leta 1887 v romanu Študija v škrlatnem, zadnjič leta 1914 v romanu Dolina strahu. Holmes je prisoten v štirih romanih in 56 krajših zgodbah, ki jih največkrat pripoveduje dr. Watson. Gre za natančnega in inteligentnega možakarja, ki ob spretnem logičnem razmišljanju brez težav rešuje še tako težke primere. Veliki detektiv je mojster preoblačenja, hkrati pa poznavalec fizike, kemije, biologije… Genij. Povsem drugačen je zasebno. Doyle je namreč naslikal za tiste čase zelo boemskega intelektualca, narkomana, ki uživa kokain in morfij, igra violino in kadi pipo. Po romanih in kratkih zgodbah so posneli nešteto filmov, televizijskih, radijskih in dramskih del, v katerih nastopa detektiv. Na platnih in zaslonih so Holmesa uprizorili Ian McKellen, Robert Downey jr., Christopher Plummer, Christopher Lee, Benedict Cumberbatch in drugi, na radiu pa tudi Orson Welles. Mimogrede, Conan Doyle je bil prostozidar, poleg del s Sherlockom Holmesom pa je napisal še opereto, 13 spiritualnih del, 16 romanov, 14 dram, 148 kratkih zgodb pa tudi nekaj pesmi.

Hercule Poirot

Zasebni detektiv iz knjig Agathe Christie (1890–1976) je nastopil v 33 romanih in 54 kratkih zgodbah, od Skrivnostnih zadev v Stylesu (1935) do Zavese (1975). Detektiva z lično urejenimi brčicami so igrali Albert Finney, Peter Ustinov, Alfred Molina, Kenneth Branagh in David Suchet, ki je natančnega in ekscentričnega nekdanjega belgijskega policista upodobil v sedemdesetih delih TV-serije Poirot (1989–2013). Agatha Mary Clarissa Miller je z genialnim Belgijcem dosegla še en uspeh. Postal je edina izmišljena oseba, ki je po svoji smrti dobila osmrtnico v New York Timesu.

Philip Marlowe

Philip Marlowe je zasebni detektiv iz sedmih romanov Raymonda Chandlerja. Prvič se je pojavil v romanu Big sleep iz leta 1939, in čeprav ga ni bilo v zgodnjih kratkih zgodbah, so v kasnejših izdajah zamenjali prve junake z njim, menda s Chandlerjevim dovoljenjem. Mračni lik je po eni strani duhovit, po drugi strani pa grob, večkrat pijan (viski, konjak) in verižni kadilec cigaret znamke Camel, ki mu je Chandler dal občutek za sistematičnost. Marlowe je visok 185 centimetrov in ima okoli 85 kilogramov. Igrali so ga Humphrey Bogart, Elliott Gould, Robert Mitchum…

Gospodična Jane Marple

Gospodična Jane Marple je tako kot Hercule Poirot junakinja iz knjig angleške pisateljice Agathe Christie, ki rešuje umore. Stare device, kot ji pravijo, ne gre podcenjevati. Gospodična Marple je spretna in navadno pametnejša od policistov, ki raziskujejo iste primere. Strokovnjaki ugibajo, da bi bila morda lahko letnik 1865, Christiejeva pa naj bi za model vzela babico svoje prijateljice. Prva kratka zgodba z njenim likom je bila objavljena leta 1927, zadnji primer je razrešila leta 1976. Najbolj znane gospodične Marple so bile Angela Lansbury, Joan Hickson in Julia McKenzie.

Jessica Fletcher

Umor, je napisala je ena najbolj znanih televizijskih serij, v kateri je v glavni vlogi vsestranska ljubiteljska, a učinkovita detektivka Jessica Fletcher. Igra jo angleška igralka Angela Lansbury. Ameriška serija je podrla mnogo rekordov, vrteli so jo dvanajst sezon in predvajali 264 epizod, kasneje pa so posneli še štiri TV-filme. Serija je dobila dva zlata globusa (leta 1984 in 1985), Lansburyjeva pa štiri. Scenarij so napisali Peter S. Fischer, Richard Levinson, William Link in – zanimivo, pri tej seriji je težko reči, da so knjige boljše kot filmska verzija, saj so knjige izdajali na osnovi serije.

Columbo

Inšpektor Columbo je glavni junak v seriji Columbo. Peter Falk igra detektiva, ki raziskuje umore na območju losangeleške policijske uprave. Na TV-zaslonih so od leta 1968 do 1978 in od leta 1989 do 2003 predvajali 69 epizod v dolžini celovečernega filma, do 100 minut. Serijo sta tako kot Umor, je napisala zasnovala William Link in Richard Levinson. Ima pa dve posebnosti: navadno gledalec že v začetku ve, kdo je storilec, in drugič, Columbo velja za naivnega, nemarno oblečenega policista, kar je krinka, saj na koncu vsak primer briljantno reši.

Umazani Harry

Zakonca Rita M. Fink in Harry Julian Fink sta napisala zgodbo, scenarij, ki je precej predelan zagledal luč v filmu Umazani Harry (Dirty Harry) leta 1971. Izmišljeni Harold Francis Callahan v glavni vlogi (Clint Eastwood) je policist iz San Francisca, ki se vsak dan sooča z najnevarnejšimi kriminalci in psihopatskimi morilci, zato rešuje primere z grobostjo, nasiljem in predvsem z uporabo zvestega revolverja smith & wesson 29 kalibra 0.44 magnum. Liberalci so menili, da gre predaleč, občinstvo se ni strinjalo: posneli so še štiri nadaljevanja in zelo dobro zaslužili.

Shaft

Po romanu Ernesta Tidymana so leta 1971 posneli akcijski kriminalni film Shaft v režiji Gordona Parksa. Gre za enega najbolj znanih filmov žanra blackploitation. Naslovni junak, ki ga igra Richard Roundtree, je temnopolti newyorški zasebni detektiv John Shaft. Za pomoč ga prosijo tako harlemski gangsterji kot belopolti policisti. Film je bil tako uspešen, da so posneli še štiri, zadnji bo začel igrati 14. junija 2020. Posneli so tudi serijo s sedmimi epizodami. Mimogrede, v tretjem filmu Shaft v Afriki je igrala ne preveč oblečeno divo takrat še naša Neda Arnerić.

Inšpektor Tom Barnaby

Predvsem v Evropi izjemno popularna serija Umori na podeželju (Midsomer Murders), ki jo vrtijo od leta 1997, je postala pomembna tudi zaradi resnega deloholičnega detektiva, inšpektorja Thomasa Geoffreyja Barnabyja - Toma (John Nettles). V nanizanki je sodeloval od začetka do leta 2011, ko ga je zamenjal njegov bratranec Tom Barnaby (Neil Dudgeon). Lika sta si podobna, obsedena s svojo službo, pronicljiva in očitno prestara za svet okoli sebe. Oba imata pametni ženi in manj sposobna pomočnika. Scenariji so pripravljeni po knjigah Caroline Graham.

Harry Hole

V zadnjem času postaja vse bolj popularen tudi Harry Hole, ki je glavni lik v večini kriminalnih romanov, ki jih je napisal norveški avtor Jo Nesbø. Hole je genialen detektiv, ki za svoje delo uporablja nenavadne metode. Kot vsi pravi detektivi veliko kadi in še več pije, navadno je v konfliktu s svojimi nadrejenimi. Jo Nesbø, prva osebnost nove skandinavske kriminalke, je Harryja Hola uporabil v dvanajstih romanih. Po romanu Snømannen (Snežak) so posneli tudi film. Vlogo detektiva Harryja Hola je odigral Michael Fassbender.