34-letni kitajski zdravnik Li Wenliang, je delal kot oftalmolog v centralni bolnišnici v Wuhanu, mestu kjer je virus izbruhnil, ko je kolege zdravnike 30. decembra lani opozoril na pojav novega virusa in jih pozval, naj nosijo zaščitne obleke, da se ne bi okužili.

Ker so lokalne oblasti hotele prikriti pojav novega virusa, so ga čez štiri dni poklicali na policijo, kjer je moral podpisati pismo, v katerem so ga obtožili, da je z lažnimi izjavami resno kršil družbeni red. Bil je med osmimi ljudmi, ki jih je policija preiskovala zaradi širjenja govoric. Lokalne oblasti so se mu sicer kasneje opravičile, Li pa se je januarja okužil z virusom.

Davi po krajevnem času je v bolnišnici v Wuhanu podlegel okužbi. Nekateri mediji so sicer poročali, da je zdravniku odpovedalo srce in da ga umetno ohranjajo pri življenju, a so kitajske oblasti danes uradno potrdile, da je umrl.

Novici o njegovi smrti so na kitajskih družbenih omrežjih najprej sledila sporočila z izrazi žalovanja, ki so se kmalu sprevrgla v kritiko ukrepanja kitajskih oblasti, ki so sicer že priznale, da se niso pravočasno odzvale na novi koronavirus.

"To ni smrt žvižgača, to je smrt heroja"

Na kitajskem družbenem omrežju eeibo, kitajski različici twitterja, je novica o smrti zdravnika, ki je za številne junak, sprožila veliko žalost ter jezo nad ravnanjem kitajskih oblasti v boju proti virusu.

Pojavljajo se tudi zahteve po spremembah in večji svobodi govora na Kitajskem. Na omrežju weibo so se tako pojavila sporočila z oznakami Hočem svobodo govora ter Zahtevami svobodo govora ter da so oblasti dr. Liju Venliengu dolžne opravičilo, ki pa so jih kasneje večinoma cenzurirali.

"Kitajcem je dovoljena le ena svoboda, tista, ki jim jo dasta država in komunistična partija, " je tako komentiral eden od uporabnikov omrežja Weibo.

Kot poroča britanski BBC, so na družbenem omrežju weibo izbrisali več 100.000 komentarjev, ostalo jih je le še nekaj. "To ni smrt žvižgača, to je smrt heroja," je eden od njih.

Na Kitajskem zaradi novega koronavirusa 636 smrtnih žrtev in več kot 30.000 okuženih

Po zadnjih uradnih podatkih je novi koronavirus na Kitajskem doslej zahteval 636 smrtnih žrtev, število okuženih pa se je povzpelo na 31.161 primerov.

Po podatkih kitajske Nacionalne zdravstvene komisije so v zadnjem dnevu zabeležili 73 novih smrtnih žrtev epidemije ter še 3143 novih primerov okužbe. S tem se je število umrlih za novim koronavirusom povzpelo na 636, okuženih pa na 31.161. Med njimi jih je 4800 v kritičnem stanju.