Virus je doslej zahteval 563 življenj, veliko večino v provinci Hubei, okuženih je 28.200 ljudi.

Kitajski mediji medtem poročajo, da je 34-letni kitajski zdravnik Li Wenliang, ki je prvi opozarjal na smrtonosni virus, danes v bolnišnici v Wuhanu podlegel okužbi. Li je delal kot oftalmolog v centralni bolnišnici v Wuhanu, mestu kjer je virus izbruhnil, ko je kolege zdravnike 30. decembra lani opozoril na pojav novega virusa in jih pozval, naj nosijo zaščitne obleke, da se ne bi okužili.

Ker so lokalne oblasti hotele prikriti pojav novega virusa, so ga čez štiri dni poklicali na policijo, kjer je moral podpisati pismo, v katerem so ga obtožili, da je z lažnimi izjavami resno kršil družbeni red. Bil je med osmimi ljudmi, ki jih je policija preiskovala zaradi širjenja govoric. Lokalne oblasti so se mu sicer kasneje opravičile, Li pa se je v januarju okužil z virusom, poroča britanski BBC.

V mestu Wuhan pa so danes končali še drugo bolnišnico od izbruha virusa, saj je mesto sooča s pomanjkanjem prostora za okužene bolnike. Kot navaja portal Deutsche Welle, naj bi skupina bolnikov v tej bolnišnici začela poskusno jemati nova protivirusna zdravila.

V Italiji so medtem dva huje obolela zaradi virusa že začeli zdraviti z »eksperimentalno protivirusno terapijo« na podlagi priporočil WHO. Začeli so ju zdraviti z zdravilom lopinavir/ritonavir, ki ga uporabljajo pri okužbah s hivom, in zdravilom remdesivir, ki ga uporabljajo pri zdravljenju ebole, so sporočili iz bolnišnice Spallanzani, kjer ju zdravijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iz WHO so danes še sporočili, da bodo prihodnji torek in sredo v Ženevi pripravil vrh, na katerem bodo vodilni svetovni strokovnjaki govorili o boju proti novemu virusu, njegovem izvoru in širjenju.