Francosko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da so pri petih britanskih državljanih, ki so dopustovali v francoskih Alpah, potrdili novi koronavirus. S tem se je število potrjenih okužb v Franciji povzpelo na 11. Kot še poroča francoska tiskovna agencija AFP, okuženi, med katerimi je tudi otrok, za zdaj ne kažejo znakov hujšega obolenja.

Vseh pet okuženih, ki so skupaj bivali v počitniški hišici v kraju Contamines-Montjoie blizu Mont Blanca, je povezanih z Britancem, ki se je pred prihodom v Francijo mudil v Singapurju. Poleg te peterice so francoske oblasti preventivno hospitalizirale še šest Britancev, ki so bivali v isti počitniški hišici.

V Evropi so doslej največ okužb odkrili v Nemčiji, in sicer 14.

Na Tajskem pa so potrdili sedem novih primerov okužbe. Skupaj jih je tako v tej državi doslej 32. Kot so sporočili s tamkajšnjega ministrstva za zdravje, gre za tri Tajce in štiri kitajske državljane. V tajskih bolnišnicah je trenutno 22 obolelih, medtem ko so jih deset že odpustili.

V Singapurju stopnjo ogroženosti zvišali na oranžno

V Singapurju, kjer so doslej zabeležili 33 primerov okužbe, so oblasti danes stopnjo ogroženosti zaradi koronavirusa zvišale na oranžno - drugo najvišjo na štiristopenjski lestvici. Oranžna stopnja, ki so jo razglasili tudi med izbruhom sarsa leta 2003, pomeni, da je virus zelo nevaren in se hitro prenaša med ljudmi.

Posledično so v trgovinah po Singapurju, kjer živi okoli 5,7 milijona ljudi, nastale dolge vrste ljudi z zaščitnimi maskami. Nakupovali osnovne potrebščine, predvsem riž, rezance in toaletni papir, poroča AFP.

Medtem ko so na Kitajskem bolezen, ki jo povzroča novi virus, neuradno poimenovali pljučnica novega koronavirusa, se v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) še vedno niso odločili o uradnem poimenovanju. Končno odločitev o tem gre pričakovati v prihodnjih dneh.

Pri WHO so zelo previdni glede poimenovanja, saj ne želijo stigmatizirati določenega kraja ali prebivalcev. Tako njihove smernice odsvetujejo poimenovanja, kot so wuhanski ali kitajski virus.

Prav tako ne odobravajo poimenovanja po živalih. Prašičja gripa je na primer pred leti povzročila veliko škodo rejcem prašičev, čeprav so bili prenašalci ljudje, ne pa te živali.