Potem ko je danes pouk odpadel, so ga za jutri v vodstvu Gimnazije Franceta Prešerna Kranj ponovno napovedali. Gasilci so se že od jutra ubadali s poškodovano streho, da se je lahko začela njena sanacija. »Manjka kakih 15 odstotkov strehe, ki meri okoli sto kvadratnih metrov. Škoda je po prvih ocenah precejšnja,« je povedala ravnateljica Mirjam Bizjak, ki o številkah še ne more govoriti. Poleg dela strehe, ki ga je odnesel veter, je v delu šole s strešnimi okni poškodovan tudi strop, z njega je odpadla mavčna plošča.

Najpomembnejša je varnost ljudi

»Če ne bo ponovno vetrovno, bodo izvajalci lahko glavnino težav odpravili do nedelje, potem sledi še preostala sanacija. Veseli smo, da se je v vseh nevarnih situacijah v sredo vse srečno končalo,« je še dodala Bizjakova. Kot smo že poročali, je veter dele strehe raznašal po okolici šole, zato so iz nje najprej dijake, zatem pa še zaposlene, morali evakuirati. Nastalo škodo si je danes ogledal tudi minister za izobraževanje Jernej Pikalo, ki opravlja tekoče posle, in zagotovil čim prejšnjo sanacijo.

Gorenjski policisti so zaradi neurja v sredo med 10. in 22. uro prejeli kar okoli 300 klicev, ki so jih opozarjali na skupno 61 nujnih dogodkov. Največ jih je bilo povezanih s težavami na cestah zaradi podrtega drevja, poškodovanih je bilo tudi več vozil in objektov. »Na srečo je veter povzročil le gmotno škodo, nismo pa zabeležili kakšnih telesnih poškodb ali česa hujšega. Z vsemi silami smo zagotavljali varnost občanov in premoženja,« je danes povedal Andrej Zakrajšek iz PU Kranj.

Naloge opravljajo po prednostnem seznamu

S posledicami sredinega močnega vetra se je danes na terenu spopadalo okoli 235 gasilcev, ki posledice ujme odpravljajo na več kot 60 lokacijah. Vseh lokacij, kjer potrebujejo njihovo pomoč, je po besedah vršilca dolžnosti direktorja Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj Tomaža Vilfana več kot 170. Poleg gasilcev iz vse Gorenjske so na terenu tudi gasilci ljubljanske Gasilske brigade. »S streh poškodovanih objektov odstranjujejo pločevino in preostali poškodovani material, strehe pa za preprečevanje nadaljnje škode začasno prekrivajo,« je pojasnil Vilfan. Dela se gasilci, kot pravi, lotevajo po prednostnem seznamu, na katerem prednjačijo najbolj poškodovani objekti, med katerimi so predvsem javne ustanove. Kot smo že poročali, je veter namreč v Kranju poškodoval tudi tamkajšnji dijaški dom in Fakulteto za organizacijske vede, drevo je padlo na občinsko stavbo itn. Veliko dela so imeli danes gasilci tudi z odstranjevanjem padlega drevja na cestah. »Poškodovanih pa je tudi veliko prometnih znakov, ogledal ob cestah in podobno,« je po današnjem sprehodu po mestu opozoril kranjski župan Matjaž Rakovec. O višini škode je po njegovem za zdaj težko govoriti.

Močan veter je povzročal tudi prekinitve električne energije, ki so jih ekipe na terenu uspešno odpravljale, so sporočili z Elektra Gorenjska. »Po prvih ocenah je prišlo do večjih poškodb tega omrežja na petih lokacijah, ogledi terena in popis škode se bodo izvajali v naslednjih dneh,« so zapisali in opozorili, naj se prebivalci izogibajo poškodovanim območjem in naj se poškodovane napeljave ne dotikajo.