Kovačnica, kranjska sodelovna (coworking) skupnost, naj bi se kmalu preselila v stavbo v starem mestnem jedru, v kateri deluje Pošta Slovenije. Na zadnji seji kranjskega mestnega sveta so namreč svetniki sprejeli predloge dopolnitev načrta pridobivanja nepremičnega premoženja Mestne občine Kranj v letošnjem letu, med katerimi je bil tudi nakup omenjene stavbe.

MO Kranj računa na nepovratna kohezijska sredstva

»Ker Pošta Slovenije prodaja stavbo v centru mesta, nas kot občino nakup zelo zanima. V mestnem svetu smo dobili zeleno luč za pogajanja o nakupu stavbe, v kateri nameravamo urediti prostore za razvoj podjetništva in za delovanje Kovačnice. Tako bomo dali možnost mladim podjetnikom, po drugi strani pa bo to zelo pomembna novost za oživljanje starega mestnega jedra,« pojasnjuje kranjski župan Matjaž Rakovec. »Za celoten nakup lahko pridobimo nepovratna sredstva iz naslova evropske kohezije. To pomeni, da bi nas nakup stavbe stal samo toliko, kolikor je vrednost nepremičninskega davka. Računam, da bo strošek pridobivanja stavbe za mestno občino minimalen,« je še dejal župan. Kot je znano, je bila izklicna cena za stavbo na zadnji dražbi 1,24 milijona evrov, kar je petino manj kot na prvi, vendar ne prva in ne druga nista bili uspešni.

»Bilo je tudi nekaj idej, da bi v stavbi pošte uredili stanovanja. Vendar občina tega ne namerava storiti, ker bi bili stroški preureditve previsoki. Pomembno je, da mestno jedro napolnimo z dejavnostmi. Po zdajšnjih načrtih bi delovanje Kovačnice v tej stavbi pomenilo, da bi mladi podjetniki vsak dan prišli v središče Kranja v službo,« kranjske načrte opisuje Rakovec. S Pošto Slovenije pa se po njegovih besedah prav tako dogovarjajo, da bi v tem delu Kranja vendarle ohranila svojo dejavnost.

Delovni prostor, izmenjava idej, delavnice…

Kovačnica, v kateri delujejo mladi podjetniki, pa selitev v nove prostore potrebuje tudi zaradi prostorske stiske na Župančičevi. »Sodelo je sodobni način dela, ki samozaposlenim ali drugim profesionalcem omogoča, da si občasno ali stalno delijo delovno okolje. Med njegovimi prednostmi so pogoji za ustvarjalno sodelovanje, odprta komunikacija, mreženje med raznovrstnimi uporabniki vse od ustvarjalnih in inovativnih posameznikov, podjetnikov, oblikovalcev do iskalcev idej. Je vsekakor več kot le skupni prostor. Je skupnost. Poleg tega v Kovačnici organiziramo različne delavnice, predavanja in dogodke. Mogoč je tudi najem predavalnic,« so ob četrtem rojstnem dnevu konec lanskega leta o svojem delu zapisali v Kovačnici.