»Spoštovani dijaki in starši! Obveščam vas, da jutri, v četrtek, na Gimnaziji Franceta Prešerna ne bo pouka. Skupaj z ustreznimi organi se bomo potrudili čim prej pridobiti informacije o nastali škodi na strehi naše šole, ki jo je v sredo povzročil veter, in o nadaljnjem poteku pouka,« je danes na spletno stran šole zapisala ravnateljica Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju Mirjam Bizjak. V šoli se je danes odvijala prava drama. »Veter je ves čas močno pihal. Na koncu sedme ure oziroma na začetku osme pa je nekaj počilo, sploh ne močno. Vendar pa so nas po tistem poklicali iz bližnjega zavoda za šolstvo in nam povedali, da nam je veter odnesel del strehe,« dogajanje opisuje ravnateljica.

Kot evakuacijska vaja, pri kateri je šlo zares

Po besedah Bizjakove so v vodstvu šole takoj preverili, kjer manjka del strehe. Ugotovili so, da veter dele strehe še vedno nosi po zraku, kar bi lahko bilo nevarno za okoli 300 dijakov, ki so bili takrat pri pouku, ter za profesorje in druge zaposlene. »Zaprli smo šolo, da je dijaki ne bi zapuščali. Poklicali smo našega pogodbenega avtobusnega prevoznika, ki se je nemudoma odzval ter nam skupaj z gasilci in policijo pomagal dijake v spremstvu profesorjev evakuirati in odpeljati na varno do križišča,« opisuje Bizjakova. Na koncu so stavbo zapustili še zaposleni. Kako obsežna je škoda, je težko reči. »Veseli smo, da se je vse srečno končalo, nihče ni bil poškodovan, evakuacija pa je potekala gladko, saj so vsi upoštevali navodila,« je poudarila in se pošalila, da je bilo vse skupaj videti kot evakuacijska vaja, le da je šlo zares. Stavba sicer ni nevarna, je dodala, nevaren je v vetrovnih razmerah predvsem dostop do nje, zato bodo pouk v njej ponovno organizirali, ko se bo veter pomiril, profesorji pa svoje obveznosti v njej opravljajo že danes.

Dijaki kranjske gimnazije pa po podatkih kranjske policijske uprave niso bili edini, ki so jih morali evakuirati. To je bilo treba storiti tudi z vsemi, ki so bili popoldne v kranjskem dijaškem domu, na sosednji fakulteti za organizacijske vede na Zlatem polju, ter vsemi, ki so se danes popoldne zadrževali v Tuševem trgovskem centru na Planini v Kranju. Tam so namreč s strehe začele odpadati kovinske plošče. »Veter odkriva streho na objektu, kovinske plošče pa letijo tudi 100 in več metrov stran od trgovskega centra. Intervencija poteka. Ljudi pozivamo, naj se odstranijo z območja in upoštevajo ukrepe pristojnih na kraju,« se je danes glasilo opozorilo Bojana Kosa iz PU Kranj malo pred 17. uro. Razsežnosti moči vetra in s tem nevarnosti pa so hitro zakrožile tudi na posnetkih na družbenih omrežjih.

Prenevarno, da bi odstranjevali drevesa

»Po do sedaj preverjenih podatkih ni bil nihče telesno poškodovan,« je sinoči dobro novico po številnih intervencijah sporočil Kos. Močan veter je sicer na Gorenjskem pustošil ves dan, zato marsikje odstranjevanje posledic sploh ni bilo možno. Tako je denimo cesta Tupaliče–Jezersko, na katero so se podrla drevesa, ostala zaprta, saj razmere odstranitve drevja niso dopuščale. Gorenjski operativno-komunikacijski center je danes zgolj med 10. in 18. uro zaradi posledic močnega vetra sprejel večje število nujnih klicev za okoli 45 interventnih dogodkov. Še več dogodkov so obravnavali gasilci na območju MO Kranj, kjer so bile intervencije najbolj številne. Največ klicev se je navezovalo na podrta drevesa čez cesto, odkrivanje streh, odnašanje reklamnih panojev ter poškodovanje prometne signalizacije, vozil in streh objektov, so našteli na PU Kranj.

»V enem primeru je veter dvignil vrtno lopo, ki jo je odneslo v vozilo, v še enem primeru pa se je drevo podrlo na daljnovod in čez železniško progo. V manjšem številu so se zaradi vetra zgodile manjše prometne nesreče, več pa je bilo primerov, ko je zaradi podrtega drevja nastala škoda na parkiranih vozilih. Poškodovanih je več kot 30 vozil, največ na Golniku, kjer je podrto drevje po prvih podatkih poškodovalo okoli 10 vozil,« je dejal Kos. Zaprte so bile in so ponekod še vedno številne ceste, na prevoznih cestah pa je veliko listja in vej, zato policisti opozarjajo na previdnost.