»Danes vzpostavljamo strateško pripravljenost in ustrezen načrt (...) Prosimo za 675 milijonov dolarjev za prihodnje tri mesece,« je na novinarski konferenci v Ženevi dejal generalni direktor WHO Tedros Abhanom Ghebreyesus. Dodal je, da naj bi 60 milijonov dolarjev namenili za delovanje WHO, ostalo bi namenili državam, ki potrebujemo pomoč pri zaščiti pred smrtonosnim virusom.

Sporočil je tudi, da bo WHO v 24 držav poslal pol milijona mask in 40.000 aparatov za umetno dihanje. Napovedal je tudi, da bo WHO kmalu na Kitajsko poslal skupino mednarodnih strokovnjakov.

Generalni direktor WHO je tudi pohvalil odločitev Bill in Melinda Gates fundacije, ki je danes že napovedala, da bo za boj proti novemu koronavirusu namenila 100 milijonov ameriških dolarjev.

Iz fundacije so sporočili, da bodo 20 milijonov dolarjev neposredno namenili organizacijam, kot so WHO, ameriškemu centru za nadzor in obvladovanje bolezni, kitajski komisiji za javno zdravje ter kitajskemu centru za nadzor in obvladovanje bolezni. Drugih 20 milijonov dolarjev bodo namenili javnim zdravstvenim sistemom v Podsaharski Afriki in Južni Aziji, torej v regijah, ki so ju doslej zelo prizadele zadnje epidemije, kot je bila leta 2009 pandemija prašičje gripe. 60 milijonov dolarjev pa bo fundacija namenila za raziskave, razvoj in testiranje cepiva, zdravljenja in diagnostiko virusa.

Virus je doslej po zadnjih podatkih na Kitajskem zahteval že skoraj 500 smrtnih žrtev, več kot 24.300 oseb je okuženih. V Hongkongu so potrdili 21 primerov okužb. Ena oseba med njimi je v torek umrla. V nekdanji britanski koloniji so danes razglasili dvotedensko karanteno za vse potnike iz celinske Kitajske. Kot je danes pojasnila hongkonška voditeljica Carrie Lam, bo karantena začela veljati v soboto, veljala pa bo tako za prebivalce Hongkonga kot tujce.