Politbiro, ki mu predseduje kitajski predsednik Xi Jinping, je pozval tudi k izkoreninjenju nezakonitih tržnic, kjer prodajajo divje živali."V odgovoru na pomanjkljivosti, ki so bile razvidne ob odgovoru na epidemijo, moramo izboljšati naš sistem za nujni odziv in izboljšati naše sposobnosti pri spopadanju z nujnimi in nevarnimi nalogami," je pisalo v sporočilu politbiroja.

Po njihovem je nujno okrepiti nadzor tržnic in popolnoma prepovedati nezakonito preprodajo divjih živali.

K takojšnjim in odločnim ukrepom je pozval tudi Xi. Zavzel se je za strogo uveljavljanje ukazov in prepovedi. V boju proti epidemiji namreč po njegovem ne gre le za življenje in zdravje ljudi, ampak tudi za gospodarsko in socialno stabilnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Očitki, da so skušali preprečiti, da bi nekatere novice prišle na dan

Kitajsko vodstvo se je v preteklih tednih soočalo s kritikami, da se na Kitajskem niso primerno odzvali na izbruh in da so v nekaterih primerih tudi skušali preprečiti, da bi nekatere novice prišle na dan.

Novi koronavirus se je prvič pojavil konec leta v Wuhanu, na tržnici z divjimi živalmi, ki so jo kasneje zaprli. Do sedaj je virusu podleglo že več kot 420 ljudi, več kot 20.000 pa jih je okuženih, med drugim v okoli 25 drugih državah. Zaenkrat so zunaj celinske Kitajske potrdili dve smrti, na Filipinih in v Hongkongu.

Ministri za zdravje držav skupine G7 so se v ponedeljek strinjali, da bodo uskladili vse napore, da omejijo izbruh virusa. Med drugim bodo uskladili svoje pristope glede preventive in svetovanj o potovanju ter raziskave virusa. Obenem se namerava G7 uskladiti s Svetovno zdravstveno organizacijo, Evropsko unijo in Kitajsko, ki ni del G7, poroča nemški portal Deutsche Welle.

"Primeren odgovor na virus se lahko usklajuje le mednarodno in na evropski ravni, ker virus ne pozna ne meja ne nacionalnosti," je v izjavi dejal nemški minister za zdravje Jens Spahn.

V Hongkongu prva smrtna žrtev zaradi novega koronavirusa

Novi koronavirus je v Hongkongu zahteval prvo smrtno žrtev. Gre za 39-letnika iz Hongkonga, ki je druga smrtna žrtev virusa izven celinske Kitajske. Skupno so na Kitajskem po zadnjih podatkih zabeležili 425 smrtnih žrtev in več kot 20.400 okužb z virusom.

Po poročanju lokalnih medijev, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, je 39-letnik iz Hongkonga pred okužbo z novim koronavirusom obiskal mestu Wuhan, ki so ga okužbe z virusom najbolj prizadele.

Zaradi bojazni pred širjenjem virusa sta v provinci Zheijang na vzhodu države še dve mesti, Taizhou in Hangzhou, omejili gibanje za meščane. V Macau pa so se odločili, da bodo v boju proti novemu koronavirusu za dva tedna zaprli vse igralnice.

V Macau pa so se odločili, da bodo v boju proti novemu koronavirusu za dva tedna zaprli vse igralnice, katerih prihodek je večji kot v Las Vegasu. V okviru preiskave so namreč odkrili, da je bilo devet od desetih okužb zabeleženih v igralništvu. Vodja Macaua Ho Iat Seng je več kot 600.000 prebivalcem svetoval, naj se raje zadržujejo doma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem so novo okužbo z virusom potrdili tudi v Južni Koreji in sicer pri državljanki, ki je pred tem bila na Tajskem, kjer so zaenkrat potrdili skoraj 20 primerov. Zaenkrat še ne morejo potrditi, ali se je Korejka z virusom okužila na Tajskem.

Koronavirus zabeležili tudi v Belgiji

Z novim koronavirusom je okužen tudi eden od belgijskih državljanov, ki so se v nedeljo vrnili iz kitajskega Wuhana, kjer je virus konec lanskega leta izbruhnil, so danes sporočile pristojne belgijske oblasti. Ostalih osem ljudi je bilo na testiranjih negativnih.

V Belgiji so testirali še osebo iz Danske, ki je prav tako prispela iz Wuhana, a je bil test prav tako negativen, poroča belgijska televizija RTBF.

Virus, ki je izbruhnil konec decembra v Wuhanu, je doslej zahteval več kot 420 smrtnih žrtev, večinoma na Kitajskem. Vse skupaj je okuženih več kot 20.000 ljudi. Izven Kitajske so virus zabeležili v okoli 25 državah.