Danes stavkajo predvsem zdravstveni delavci, ki nimajo ključne vloge pri zdravljenju. Če oblasti ne bodo izpolnile zahteve za popolno zaprtje meje s celinsko Kitajsko, se bodo v torek stavki pridružili še zdravniki in medicinske sestre, so opozorili po poročanju tujih tiskovnih agencij.

»Če ne bo popolnega zaprtja meje, ne bo dovolj osebja, zaščitne opreme in sob za izolacijo za boj proti izbruhu,« je povedala vodja združenja zdravniških delavcev, ki organizira stavko.

Pogovori z vlado so propadli v nedeljo, potem ko se hongkonška voditeljica Carrie Lam ni osebno srečala z združenjem, v katerem je okoli 9000 zdravstvenih delavcev. V hongkonškem javnem zdravstvu sicer vse skupaj dela okoli 75.000 ljudi.

Vlada je ob tem stavkajoče pozvala, naj premislijo o stavki ter naj še naprej varujejo Hongkong in skupaj premagajo bolezen. Nasprotovanje stavki so izrazile tudi zdravstvene oblasti, pri čemer so posvarile, da bodo zato trpeli bolniki.

Oblasti trdijo, da bi bilo popolno zaprtje meje s celinsko Kitajsko diskriminatorno, škodljivo za gospodarstvo in v nasprotju s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Zaprli so nekatere mejne prehode, tako da se je število prihodov Kitajcev v Hongkong zmanjšalo približno za polovico. Vsak dan iz celinske Kitajske v Hongkong pride tudi več kot 100.000 Hongkonžanov.

V Hongkongu so sicer doslej zabeležili 15 okužb z novim koronavirusom. Večina je bilo prenesenih s celinske Kitajske, kjer je virus doslej zahteval 361 smrtnih žrtev.