Albin Kurti (44 let) je v predstavitvi vlade s po šestimi člani iz svoje stranke Samoopredelitev in Demokratske zveze Kosova (LDK) Ise Mustafe ter tremi ministri iz vrst kosovskih manjšin poudaril, da si prizadeva za širši politični konsenz z zmanjšano ekipo. V prejšnji vladi Ramusha Haradinaja, ki je lansko poletje z odstopom zaradi poziva na posebno sodišče za vojne zločine na Kosovu v Haagu sprožil predčasne volitve, je bilo 21 ministrov. Drastično se zmanjšuje tudi število njihovih namestnikov, in sicer z več kot 88 na zgolj 33. »Manj bomo trošili za privilegije in več za projekte,« je obljubil Kurti. Njegova vlada bo vlada gospodarskega razvoja, osredotočena na ustvarjanje delovnih mest, a tudi na pravosodje s ciljem izničenja korupcije, je obljubil. »Stojim pred vami po 23 letih delovanja v opoziciji. Dobil sem vaše glasove, da končam politično kariero v njej. Tisti, ki so me imeli radi kot opozicijo, me morajo imeti radi tudi, ko bom na oblasti,« si je za nalogo na novem položaju v kosovski politiki zadal Kurti, ki pravi, da je pripravljen na dialog z Beogradom, od katerega pa bo terjal odgovornost za storjene vojne zločine Srbije na Kosovu in plačilo vojne odškodnine.

Izmed 15 ministrov bosta dva tudi v vlogi podpredsednikov vlade, in sicer Avdullah Hoti iz LDK in Haki Abazi iz premierjeve stranke. Med tremi ministri iz vrst manjšin pa sta dva s srbske liste, in sicer Dalibor Jevtić, ki ostaja na položaju ministra za srbsko skupnost in vrnitev kosovskih Srbov, ter Ivan Milojević, ki mu je zaupano ministrstvo za razvoj. Glauk Konjufca, ki je bil jabolko spora v koalicijskih pogajanjih zaradi njegovega imenovanja na položaj predsednika parlamenta brez predhodnega dogovora z Mustafo, je novi zunanji minister Kosova. Vlado je v 120-članskem parlamentu, v katerem ima Samoopredelitev 32 sedežev, koalicijska LDK pa 29, podprlo 66 poslancev, deseterica se jih je vzdržala.

O zmagi državljanov

Novi kosovski premier je po izvolitvi še dejal, da se z njegovo vlado odpira novo državno poglavje, ko »postaja možno tisto, kar se je do zdaj zdelo nemogoče«. »Drugače ni moglo biti in ne more biti, naši ljudje niso nikoli zdržali v ujetništvu. Danes ni zmagala niti VV (Samoopredelitev) niti LDK, danes so zmagali državljani,« je poudaril Kurti in dodal, da »smo vsi nadomestljivi«, da pa bo ne glede na poslansko podporo od izvolitve naprej predsednik v imenu vseh.

Izvolitev vlade po skoraj štirih mesecih težavnih pogajanj in tik pred iztekom ustavno postavljenega roka je pozdravil predsednik države Hashim Thaci s pozivom, naj nemudoma začne delati in nadoknadi zamujeno. Prek facebooka je sporočil, da je pred Kosovom veliko izzivov, ki jih je mogoče premagati le z delom in zavzetostjo ter odgovornostjo do države. Oglasil se je tudi bivši premier Haradinaj, ki je Kurtiju čestital ob izvolitvi, uradno pa mu bo vladne posle predal Haradinajev namestnik Behgjet Pacolli, ker je sam v ZDA na prej dogovorjenem obisku. Izrazil je še željo, da bi novi vladi uspelo napredovati v za Kosovo pomembnih procesih, med katerimi ostaja dokončno priznanje države s strani celotne mednarodne skupnosti.

Takoj po glasovanju v kosovskem parlamentu je novi vladi čestital tudi ameriški veleposlanik na Kosovu Philip Kosnett, ki je prek twitterja sporočil, da se veseli sodelovanja z vsemi kosovskimi institucijami, drugimi strankami in civilno družbo.