Predsednik kosovske stranke Samoopredelitev Albin Kurti, ki je zmagala na oktobrskih predčasnih volitvah, je od predsednika države Hashima Thacija dobil mandat za sestavo vlade, za kar ima zdaj na voljo 15 dni, kot določa ustava.

Kurti bo koalicijo poskušal sestaviti z Demokratsko zvezo Kosova (LDK), ki jo vodi Isa Musafa. Strankama doslej kljub številnim srečanjem in maratonskim pogovorom ni uspelo doseči dogovora. Sporno je med drugim to, kdo bo imenoval predsednika države, ki ga voli parlament, ter predsednika parlamenta. Na ta položaj so sicer brez dogovora že izvolili poslanca stranke Samoopredelitev Glauka Konjufco.

Če Kurtiju ne bo uspelo sestaviti vladajoče koalicije, naj bi Thaci mandat za sestavo vlade podelil kateri od drugih parlamentarnih strank. Če bo propadel tudi ta poskus, bodo morali razpisati nove parlamentarne volitve.

Stranka samoopredelitev je na oktobrskih volitvah 120-članskega parlamenta dobila 29 poslancev, LDK pa 28. Obe zavračata sklenitev koalicije s tretjo veliko stranko v državi, Demokratsko stranko Kosova voditelja Kadrija Veselija, ki je bila na oblasti več kot deset let.