ZDA po svetu slovijo kot država z astronomskim prepadom med najbogatejšimi in vsemi ostalimi prebivalci. Kaj šele med bogatimi in najrevnejšimi. Kljub temu se mnogi Američani teh razlik ne zavedajo. Eden od voditeljev jutranje oddaje The Morning na televizijski postaji CBS je premoženjski razkorak poskušal prikazati s pomočjo tradicionalne ameriške pite.

Celotna slaščica je predstavljala okoli 98 bilijonov dolarjev premoženja, ki ga premorejo ameriška gospodinjstva. Razrezana je bila na deset kosov, anketiranci pa so jih morali porazdeliti med dohodkovne razrede. Večina je sledila stari ameriški modrosti, da je številčni srednji sloj temelj ameriškega gospodarstva in največ kosov pripisal temu deležu prebivalstva, nato pa preostanek porazdelila dokaj enakomerno med maloštevilne bogate in množico revnih. Ko jim je voditelj pokazal dejansko stanje, so spoznali, da njihove predstave niso niti blizu realnosti. Še posebej jih je presenetilo, da najnižji sloj ne dobi niti drobtinic, temveč račun za pito, ki predstavlja osebno zadolženost.

Mimoidočim v nakupovalnem središču rezultati niso bili všeč, povsem drugo zgodbo pa je bilo slišati na bližnjem sejmu jaht. Obiskovalci tega so prepričani, da si zaslužijo vsak cent svojega premoženja in ne čutijo nobene potrebe po dodatni obdavčiti premožnih. Menijo tudi, da bi to pomenilo smrt ameriškemu načinu življenja, če ne celo ameriškega sna. To je tudi stališče ameriškega predsednika Donalda Trumpa, medtem ko sta demokratska kandidata Bernie Sanders in Elizabeth Warren goreča zagovornika obdavčitve za bolj pravično porazdelitev ameriške blaginje.