Arabska liga je na izrednem zasedanju zunanjih ministrov v Kairu sporočila, da zavrača mirovni načrt za izraelsko-palestinski konflikt, ki ga je v torek predstavil ameriški predsednik Donald Trump. Organizacija arabskih držav je svojo odločitev utemeljila s tem, da je načrt krivičen do Palestincev, in sporočila, da arabski voditelji »ne bomo sodelovali z ameriško administracijo pri uresničitvi mirovnega načrta«. Arabske države so kot že tolikokrat doslej zahtevale ustanovitev palestinske države v mejah iz leta 1967, kar vključuje Vzhodni Jeruzalem kot glavno mesto, ves Zahodni breg in Gazo.

Palestinski predsednik Mahmud Abas pa je ob robu zasedanja Arabske lige razglasil prekinitev vseh odnosov z Izraelom in ZDA, tudi na varnostnem področju. Izrael in palestinska oblast že vrsto let sodelujeta v policijskem nadzoru na zasedenem Zahodnem bregu. Palestinska oblast pa sodeluje tudi s Cio, in to tudi po decembru 2017, ko je predsednik Trump ameriško veleposlaništvo preselil v Jeruzalem in je palestinska oblast začela bojkotirati njegova mirovna prizadevanja.

V ponedeljek, dan pred predstavitvijo mirovnega načrta, je Trump želel govoriti z Abasom. »Rekel sem 'ne' in hotel mi je poslati pismo, a sem tudi to zavrnil,« je v Kairu pojasnjeval 84-letni Abas. »Nočem, da bi si me zapomnili po tem, da sem prodal Jeruzalem.«

Pomoč Netanjahuju

Prejšnji teden je sicer kazalo, da bi arabske države lahko pritisnile na Palestince, naj se začnejo na osnovi ameriškega načrta pogajati z Izraelom. Po Trumpovi predstavitvi predloga so namreč predstavniki zalivskih držav in Egipta izrazili naklonjenost načrtu. Vsekakor zalivske države nočejo preveč razjeziti Trumpa, saj so v sporu z Iranom odvisne od ameriške vojaške pomoči, ZDA pa niso več odvisne od njihove nafte. Vendar se načrt preveč nagiba v korist Izraelcev in Palestinci so ga preveč odločno zavrnili, da bi ga lahko vztrajno podpirale.

Trump v svojem načrtu ne namerava Palestincem takoj dati države. Najprej bi morali sestaviti vlado, s katero bi bili zadovoljni Izraelci in Američani. V njej torej ne bi smelo biti islamističnega Hamasa, ki že 13 let vlada v Gazi. Palestinci bi obdržali samo tri četrtine Zahodnega brega, ki bi bil s predorom povezan z Gazo. V zameno za izraelske naselbine na Zahodnem bregu, tudi za rodovitno dolino reke Jordan, bi dobili nekaj malega izraelskega ozemlja na zahodu puščave Negev. Izraelu, ki bi do neke mere še vedno nadziral Palestince, bi pripadal tudi ves Jeruzalem razen nekaj sosesk na obrobju, kjer bi bila palestinska prestolnica.

Ker Trumpov načrt dejansko onemogoča nastanek prave palestinske države poleg izraelske, mnogi vidijo v njem zgolj dokument, s katerim bo mahal Benjaminu Netanjahu, da bi zmagal na izraelskih parlamentarnih volitvah čez štiri tedne, Trump pa mu z načrtom poskuša pomagati.