Le redki uporabniki facebooka ne vedo, da podjetje o njih kopiči ogromne količine podatkov, ki jih nato uporablja za ustvarjanje nekakšnih profilov za ciljano oglaševanje. Običajno nas skrbi, katere podatke delimo na družbenem omrežju in kako prispevajo k oblikovanju profila. Manj uporabnikov pa se zaveda, da facebook ne zbira zgolj podatkov o dejavnostih na družbenem omrežju, temveč tudi podatke o aktivnostih uporabnikov na drugih spletnih straneh. Facebook zdaj omogoča slehernemu uporabniku vpogled v spletne strani in količino aktivnosti, ki so jih posredovale družbenemu omrežju. Količina na tak način zbranih podatkov bo marsikoga presenetila, žal pa podjetje ne ponuja možnosti, da bi se praksa povsem prekinila.

Številne naše dejavnosti na spletu ustvarjajo podatke. Mednje lahko sodi naše iskanje počitniških destinacij ali naši nakupi. Pri Facebooku pravijo, da jim nekatera (kar večina) podjetja te podatke posredujejo, družbeno omrežje pa jih poveže z uporabnikovim profilom. Podjetje lahko nato prek facebooka uporabnikom ciljano prikazuje oglase, ki bi jih sodeč po pretekli aktivnosti na njihovi spletni strani lahko zanimali.

To se dogaja že dolgo, po več letih pritiskov in obljub pa je Facebook minuli teden končno omogočil vpogled v tako imenovano dejavnost zunaj facebooka. Kot smo od spletnih podjetij, kot sta Google in Facebook, že vajeni, je pot do menija zelo zapletena. Zato na tem mestu objavljamo neposredno povezavo https://www.facebook.com/off_facebook_activity/, ki pa bo delovala zgolj za uporabnike računalnikov. Če v družbeno omrežje niste prijavljeni, boste prijavo morali izpeljati na povezavi. Za dostop na mobilni aplikaciji pa se bo treba sprehoditi po blodnjaku menijev.

Kako do menija na mobilniku?

Za začetek odprite facebook. Na skrajni desni strani orodne vrstice pri vrhu zaslona najdite ikono s tremi vodoravnimi črtami in kliknite nanjo. Odprl se bo dolg seznam menijev. Zanima vas predzadnji meni »Nastavitve in zasebnost«. Kliknite nanj in seznam se bo še nekoliko razširil. Med novimi vrsticami izberite »Nastavitve«. To vas bo peljalo na povsem novo stran. Prvi vzgib bi bil klikniti na menije »Osebni podatki«, »Varnost in prijava« ali »Nastavitve zasebnosti«, a to ne bo pravilno. Če ste že na tej strani, pa lahko sproti še preverite, ali imate vključeno samodejno prepoznavanje vašega obraza na fotografijah in videih na facebooku. To storite v meniju »Prepoznavanje obrazov«. Za preverjanje zunanje dejavnosti je treba skoraj do dna. Meni se imenuje »Dejavnosti zunaj facebooka«, najdete pa ga v sklopu »Tvoji podatki v facebooku«.

Kaj lahko storim?

Ko se naposled prebijete do želenega menija, kliknete nanj in obiščete želeno stran, se postavi vprašanje, kaj zdaj. Za začetek se splača klikniti na ikone spletnih strani, ki so s facebookom delile vaše podatke. Zelo verjetno boste po kliku morali še enkrat vnesti svoje geslo za facebook. Ko boste enkrat na strani, pa bo pred vami celoten seznam spletnih strani, ki so o vaši aktivnosti obveščale Facebook. Ob vsaki ikoni boste našli tudi številko, ki označuje, koliko dejavnosti so delile. S klikom na vsako od ikon se nadalje prikaže splošen opis, kakšne podatke je Facebook pridobil in čemu koristijo. Hkrati obljubljajo, da jih ne prodajajo naprej. Je pa opis zelo splošen.

Uporabnik ima na tej točki dve možnosti. Lahko prekine povezavo med svojim računom in v preteklosti zbranimi podatki oziroma prekine povezavo med računom in prihodnjimi zbranimi podatki. Prvo je zelo enostavno. Preprosto kliknite na gumb »Prekini povezavo z zgodovino dejavnosti« pri vrhu zaslona. Dobili boste obvestili, med drugim, da vas dejanje lahko izpiše iz kakšne od spletnih storitev drugih strani. Če ste odločeni, ponovno kliknite gumb »Prekini povezavo z zgodovino dejavnosti«, ki bo tokrat pri dnu okenca in obarvan modro. Naj pa opozorimo, da to ne bo izbrisalo podatkov in tudi število na facebooku prikazanih oglasov se vam ne bo spremenilo. Vaši podatki bodo zgolj anonimizirani.

Za prekinitev povezave z bodočim zbiranjem je treba na računalniku klikniti na meni »Upravljanje prihodnje dejavnosti«, ki ga najdete na desni strani zaslona. Na mobilnikih pa je skrit in je treba pred tem klikniti na ikono treh pik v desnem zgornjem kotu zaslona. V novem okencu ponovno kliknite »Upravljaj prihodnjo dejavnost«, na koncu pa premični gumb v meniju »Prihodnja dejavnost zunaj facebooka« premaknite levo. Zelo enostavno, kajne? Sploh ker tudi to ne bo prekinilo pošiljanja podatkov Facebooku, temveč bo z njih zgolj izbrisano ime vašega računa na facebooku.