Tožilstvo ljubljanski podjetnici Gordani Štikovac Peulić očita, da je s pomočjo ponarejenih dokumentov na izmišljeni poljski državljanki prepisala več podjetij, ki so se znašla v dolgovih. V dveh primerih naj bi ji pri tem pomagala tudi notarja, in sicer nekdanji ljubljanski notar Jože Sikošek in novomeška notarka Darja Jarnovič.

Prvi sporni posel naj bi Štikovac-Peulićeva, ki je bila enkrat že obsojena na pogojno zaporno kazen, poleg zadevnega pa je še v dveh kazenskih postopkih, opravila v pisarni notarja Sikoška. Predmet prepisa lastništva je bilo zadolženo podjetje Vip agencija, ki je kasneje končalo v stečaju s terjatvami okoli pol milijona evrov – največ do države.

Kot je razvidno iz javno dostopnih evidenc, je bila Vip agencija v kritičnem času najprej v lasti obtožene Gordane Štikovac Peulić in Dušana Peulića. Z njiju je bilo lastništvo preneseno na banjaluško podjetje GPS Bosnia, katerega zastopnica je bila prav tako Gordana Štikovac Peulić, nazadnje pa je prav ona lastništvo Vip agencije pri Sikošku prepisala na poljsko državljanko Gabrielo Ivanovic, za katero se je kasneje izkazalo, da ne obstaja. Tožilstvo meni, da je pri nezakonitem manevru sodeloval tudi notar Sikošek, saj da naj bi Gordana Štikovac Peulić prepis podjetja pri njem uredila sama, kot Gordana Štikovac Peulić in kot Gabriela Ivanovic hkrati – s ponarejeno osebno izkaznico z njeno fotografijo in podatki na ime Gabriele Ivanovic.

Gordana kot Gabriela in Ivanka

Ponarejene dokumente naj bi obtožena uporabila tudi v Novem mestu pri notarki Darji Jarnovič. Tam naj bi poskrbela za prepis lastništva zadolženega podjetja MB 1, ki je kasneje prav tako končalo v stečaju. Kot je razvidno iz javno dostopnih podatkov, je bilo ljubljansko podjetje v lasti Adela Bašića in Marka Dojčinovića, nato pa prepisano na poljsko državljanko Ivanko Misynsky. Tudi za njo se je izkazalo, da gre za fiktivno osebo (njen poljski naslov je bil isti kot pri Gabrieli Ivanovic!), z lažno osebno izkaznico pa naj bi se pri Jarnovičevi kot Poljakinja predstavljala Gordana Štikovac Peulić. Novomeška notarka je med obtoženimi tudi zato, ker naj bi Štikovac-Peulovićevo zaradi preteklih poslov osebno poznala in je po mnenju tožilstva torej vedela, da gre za lažno izdajanje za Poljakinjo.

Kot je bilo na današnji glavni obravnavi mogoče razumeti, naj bi policisti prav s pomočjo novomeške notarke zbrali dovolj dokazov za ovadbo proti Gordani Štikovac Peulić, saj je novomeška notarka (za razliko od Sikoška) naredila fotokopijo osebne izkaznice »Poljakinje« s fotografijo Štikovac-Peulićeve. Ta naj bi podoben manever izvedla še pri nekaterih notarjih, ki pa niso obtoženi, saj je tožilstvo očitno presodilo, da so bili zavedeni.

Notar v preteklosti že prijavil ponarejevalce

Vsi obtoženi se zagovarjajo za nedolžne. Prvoobtožena podjetnica na vprašanja danes ni želela odgovarjati, v skopem zagovoru je povedala le, da je bila pri Sikošku skupaj z »Gabrielo Ivanovic«. Ocenila je še, da je bila kot nekdanja solastnica ljubljanskega lokala Makalonca medijsko prepoznavna in da bi jo težko kdor koli s komer koli zamenjal.

Bolj zgovorna sta bila notarja. Sikošek je zatrdil, da sta bili ob prepisu podjetja pri njem zagotovo dve osebi in da na ime Gabriele Ivanovic pri njem zagotovo ni bil uporabljen dokument s fotografijo prvoobtožene. Nekdanji notar je pojasnil, da je v preteklosti pri delu večkrat ugotovil, da gre za ponarejene dokumente, in da je v takšnih primerih vedno poklical policijo. Bil naj bi celo tako strog, da je odslovil bolnico z rakom, ki je zaradi kemoterapije izgubila lase, na osebni izkaznici pa je imela še vedno fotografijo z bujno pričesko. Hkrati se je Sikošek na sodišču vprašal, kako je mogoče, da je neobstoječa Gabriela Ivanovic v Sloveniji dobila svojo davčno številko in EMŠO (oboje očitno na podlagi lažnih dokumentov).

Kot nedolžna se zagovarja tudi notarka Darja Jarnovič. Povedala je, da prvoobtoženo pozna le poslovno in ne osebno, predvsem pa je ne pozna tako dobro, da bi bila seznanjena z njenimi osebnimi podatki. Zato v identiteto lažne Poljakinje ni posumila, saj se je predstavila z osebno izkaznico, imela pa je tudi slovenski EMŠO in davčno številko.