Pravosodno ministrstvo je razrešenemu notarju Jožetu Sikošku odobrilo obnovo postopka, v katerem je v preteklosti zaradi pravnomočne obsodbe izgubil naziv notarja. »Nekdanji notar Jože Sikošek je na ministrstvo za pravosodje vložil predlog za obnovo postopka iz razloga, ker naj bi odločba temeljila na sodbi, ki je bila pravnomočno razveljavljena. Ministrstvo za pravosodje je s sklepom navedenemu predlogu Jožeta Sikoška delno ugodilo in obnovo dovolilo v obsegu, kot bo v postopku potreben za ponovno opravo presoje pogoja 'vreden javnega zaupanja za opravljanje notariata',« so nam danes povedali na pravosodnem ministrstvu.

Sikošek je naziv notarja izgubil, ko se je izvedelo, da je bil pravnomočno obsojen na osem mesecev pogojne zaporne kazni, ker naj bi pomagal pri finančnem izčrpavanju podjetja Bajc Transport s pomočjo fiktivnih poslov. Kot notar naj bi potrjeval listine, ki so služile za prikritje fiktivnih poslov. A vrhovno sodišče je lani jeseni obsodbo Sikoška razveljavilo, saj je presodilo, da Sikoškov nekdanji računalnik, ki ga je policiji prostovoljno (in torej ne na podlagi sodne odredbe) izročila njegova nekdanja nadrejena, ni bil zasežen zakonito.

Podjetnica s ponarejeno osebno izkaznico

Pravosodno ministrstvo bo tako ponovno presojalo o odvzemu notarskega naziva Sikošku, ki pa je na ljubljanskem okrajnem sodišču še v enem kazenskem postopku. Tožilstvo ga preganja skupaj z novomeško notarko Darjo Jarnovič in podjetnico Gordano Peulić Štikovac, dolži pa jih ponarejanja listin, ponareditve uradnih listin in overitve lažne vsebine.

Sikošek in Jarnovičeva sta se decembra na predobravnavnem naroku izrekla za nedolžna, danes pa je pred sodnico Ano Pegan krivdo zanikala še Gordana Peulić Štikovac.

Tožilstvo obtožnice zoper trojico še ni predstavilo, neuradno pa smo izvedeli, da se očitki nanašajo na lažen prenos več podjetij na fiktivno osebo. Po naših neuradnih informacijah naj bi Gordana Peulić Štikovac več podjetij in njihove dolgove prenesla na neznano Poljakinjo, v novomeškem primeru pa menda na neznano Romunko. Imela naj bi ponarejen osebni dokument, na katerem so bili poleg njene fotografije navedeni izmišljeni podatki fiktivne tujke.

Obtožena podjetnica je danes na sodišču povedala, da je bila enkrat že obsojena na pogojno zaporno kazen, poleg omenjenega pa je še v dveh kazenskih postopkih. Prav tako je zatrdila, da trenutno nima nobenih prihodkov in nobenega premoženja.

Tožilstvo je prepričano, da sta soobtožena notarja pri nezakonitem manevru zavestno sodelovala, oba notarja pa se zagovarjata kot nedolžna. Čez dober teden bo tožilstvo na glavni obravnavi predstavilo obtožni predlog, obtoženi pa bodo imeli možnost zagovora.

Od SDS do Zorice Škrbić

V preteklosti se je Sikošek zaradi sumljivih ravnanj že večkrat znašel v soju žarometov. Med drugim je pred leti overjal listine za slamnata podjetja, ki so pridobivala delovna dovoljenja za tujce, pri čemer je sodeloval tudi s kasneje ugrabljeno in do smrti mučeno in pretepeno Zorico Škrbić, partnerico roparja sefov SKB. Konec leta 2017 je overil tudi razvpito posojilno pogodbo v vrednosti 450.000 evrov med stranko SDS in Bosanko Dijano Đuđić, čeprav si lahko politične stranke od fizičnih oseb izposodijo največ 16.000 evrov.

Overjal je tudi sporne posle med nekdanjim vodstvom skupine Hypo in Vegradom, zaradi katerih so bili nekdanji glavni bančniki Hypa že obsojeni.