Na Jesenicah bolj kot današnji zadnji in odločilni krog rednega dela alpske lige odmeva vrnitev Marcela Rodmana, ki se bo preizkusil kot športni direktor in generalni sekretar slovenskih podprvakov. Eden najbolj prepoznavnih obrazov Podmežakle je okrepil doslej izpraznjeni delovni mesti. Po Rodmanovem ustoličenju ostro konkurenco na področju športne politike v domačem hokeju naposled dobiva tudi Olimpija, ki jo operativno vodi Tomaž Vnuk.

Marcel Rodman je v igralski karieri veljal za hokejista intelektualca, ki se je po koncu športne poti podal v trenerske in menedžerske vode. Rodman se kot ambiciozen funkcionar vrača na Jesenice po devetih mesecih, da bi pripomogel k hitrejšemu razvoju gorenjskega kolektiva. V minuli zimi je v matičnem klubu sredi sezone prevzel trenerski položaj in železarje popeljal na prag uvrstitve v finale alpske lige. V napetem polfinalu z Brunicom je za napredovanje odločal en plošček, kakor tudi v finalu državnega prvenstva proti Olimpiji, ko so Jesenice ostale brez državne krone. V letošnji sezoni je bil trener madžarskega Miskolca, ki nastopa v razširjenem slovaškem prvenstvu, a so ga odpustili po seriji porazov. »Madžarska zgodba je končana, zdaj sem vesel vrnitve v domače okolje. S skupnimi močmi lahko naredimo odmevno zgodbo. Imam veliko željo in vizijo, kako klubu vrniti sijaj, da bodo Jesenice prepoznavne kot nekoč. Klub moramo približati navijačem, zato se veselim izziva, da bomo na dolgi rok gradili prihodnost,« je na predstavitvi dejal Marcel Rodman.

Rodman bo na Jesenicah razbremenil predsednika kluba Anžeta Pogačarja, ki je bil doslej deklica za vse. Urejen kolektiv z uglednimi imeni na vitalnih položajih je tudi osnova za ambiciozne načrte, saj bo kmalu minilo že desetletje od slovesa Jesenic od najvišjega tekmovanja v regiji EBEL. »Uspešne predstave na ledu niso dovolj. Klub mora rasti na vseh ravneh,« je odločen tudi trener Mitja Šivic, ki ga nocoj ob 19. uri čaka zadnje dejanje rednega dela v alpski ligi. Jeseničani so bili januarja najbolj vroče moštvo tekmovanja, saj niso izgubili niti ene tekme. Devet zaporednih zmag je železarje pripeljalo v enakovredno igro za uvrstitev v končnico, a v zadnjem krogu ne bodo sami odločali o svoji usodi. Če bo v Podmežakli padel skromni Bregenzerwald, bo uvrstitev med vodilno šesterico odvisna od razpletov na treh tekmah, saj moštva od četrtega do devetega mesta ločijo samo štiri točke.

»Osredotočeni moramo biti samo na svojo igro. Verjamem, da obstaja hokejski bog, ki te nagradi za dobro delo. Glede na trud, ki smo ga vložili v letošnji sezoni, bi si zaslužili nastop v končnici,« je prepričan Šivic, ki je imel v minulih dneh velike preglavice znotraj garderobe, saj je zbolela polovica moštva. »Fantje so kljub resnim zdravstvenim težavam stisnili do konca in bili nagrajeni z zmago v Feldkirchu. Stanje še vedno ni optimalno, vendar zmage krepijo duha in nam pomagajo ohranjati motivacijo na najvišji ravni,« je še pristavil Šivic.

Preporod Jesenic se je začel ob koncu minulega leta, ko je Olimpija v Podmežakli dotolkla večnega tekmeca z zmago s 7:0. Predsedniku Pogačarju se je obrestovalo, da ni hitel z zamenjavo trenerja. »Marsikatera ekipa bi po tako hudem porazu razpadla od panike. Pri nas se je rezultatska krivulja zelo hitro obrnila. Igralci čutijo naše zaupanje in kvalitetno trenirajo. Ker so se morali mladi igralci navaditi na nove vloge v moštvu, smo plačali ceno z izgubo kar nekaj točk, a je moštvo dokazalo, da raste iz meseca v mesec,« ocenjuje predsednik kluba Anže Pogačar. Če se Jeseničani nocoj uvrstijo v končnico, jih v drugem delu alpske lige čakata še dva derbija z Olimpijo. V nasprotnem primeru se bodo železarji podali v kvalifikacije za četrtfinale in lovili zadnji dve vstopnici, ki zagotavljata nastop v izločilnih bojih. Prvouvrščeno Olimpijo ob zaključku rednega dela čaka gostovanje pri Zell am Seeju. Ljubljančani so po dvanajstih zaporednih zmagah v alpski ligi doživeli opozorilni poraz proti Lustenauu, ki skupaj s Cortino, Fasso, Asiagom, Jesenicami in Feldkirchom ostaja v ogorčenem boju za četrtfinale.