Za slovenske smučarje skakalce je eno najljubših prizorišč svetovnega pokala Saporo na Japonskem. Na skakalnicah, ki so gostile olimpijske igre leta 1972, so Slovenci dosegli kopico vrhunskih uvrstitev, najodmevnejši pa sta kar dve trojni zmagi pod vodstvom selektorja Gorana Janusa. Prvo zgodovinsko trojno zmago je Slovenija dosegla 26. januarja 2014, ko so na odru za zmagovalce skupaj stali Jernej Damjan (prvo mesto), Peter Prevc (drugi) in Robert Kranjec (tretji), drugo pa 30. januarja 2016, ko je Peter Prevc v sanjski sezoni presežkov in rekordov slavil pred bratom Domnom in Kranjcem.

Slovenski orli so bili dobro razpoloženi tudi na včerajšnjem uradnem treningu in kvalifikacijah, saj so bili iz skoka v skok boljši. V kvalifikacijah so se kar trije uvrstili med najboljšo deseterico. Peter Prevc, ki je v Saporu zmagal že štirikrat, je s četrtim mestom potrdil sloves trenutno najboljšega slovenskega skakalca, Timi Zajc je s sedmim mestom nakazal vzpon forme, Domen Prevc pa je bil deveti. Na današnjo tekmo, ki se bo začela ob 8.30 po slovenskem času (jutri bo tekma ob 2. uri zjutraj), sta se uvrstila še Anže Lanišek (24. mesto) in Cene Prevc (35.), medtem ko je bil Rok Justin diskvalificiran zaradi neustreznega dresa. Za Slovenijo je bila to že šesta diskvalifikacija v letošnji sezoni in vodi na neslavni lestvici pred Norveško in Rusijo s po štirimi. Vseh diskvalifikacij je bilo 24. Za Slovence bosta tekmi na otoku Hokaido popravni izpit, potem ko so v nedeljo v Zakopanah zaostali za pričakovanji in je selektor Gorazd Bertoncelj izjavil, da to ni realna podoba vrednosti reprezentance.

Na veliko veselje prirediteljev je bil v kvalifikacijah najboljši domači as in branilec velikega kristalnega globusa Rjoju Kobajaši pred Avstrijcem Stefanom Kraftom, zmagovalcem obeh tekem lani, in Nemcem Karlom Geigerjem, nosilcem rumene majice za vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Rekord skakalnice 148,5 metra je v lasti Poljaka Kamila Stocha, ki je bil včeraj najboljši v prvi seriji za trening (135,5 metra), v kvalifikacijah pa je bil šele 42. Skoki niso bili pretirano kakovostni, saj je bil za uvrstitev na tekmo dovolj že skok, dolg 93 metrov. Prvič v karieri je na domači tekmi v kvalifikacijah izpadel 47-letni Noriaki Kasai, ki je zasedel zadnje, 55. mesto (84,5 metra).

Skakalke bodo danes in jutri tekmovale v Oberstdorfu, kjer je v včerajšnjih kvalifikacijah z zmago presenetila Slovenka Nika Križnar, ki je klub vetru v hrbet z izjemnim skokom dosegla največjo daljavo 128 metrov. Na današnjo tekmo so se uvrstile še Ema Klinec (6. mesto), Špela Rogelj (22.) in Katra Komar (30), izpadla pa je Jerneja Brecl.