S tekmama smučark skakalk konec tedna na veliki skakalnici v Oberstdorfu na Bavarskem se bo sezona v ženskem delu svetovnega pokala prevesila v drugo polovico. Slovenska reprezentanca je odlično začela zimo, saj je bila Ema Klinec na treh tekmah decembra dvakrat četrta in enkrat druga, uvrstitve med deseterico sta imeli tudi Nika Križnar in Urša Bogataj. Nato je bil skoraj enomesečen premor, v katerem je Slovenija ostala brez trdnega člena Urše Bogataj, ki si je na tekmi v Planici težko poškodovala koleno. Sezona se je zanjo končala prav v trenutkih, ko je zelo lepo stopnjevala formo. Nadaljevanje po novem letu s tekmami v Saporu in Zau na Japonskem ter Rasnovu v Romuniji ni bilo rezultatsko tako uspešno in Slovenija je približno tam, kot je bila pred letom dni. V istem času, kot se je v letošnji zimi tik pred novim letom poškodovala Bogatajeva, se je leto dni pred tem Klinčeva.

V pokalu narodov z drugega mesta nazadovale na peto

»Potem ko smo bili decembra blizu stopničk in na njih, januarja nismo bili niti blizu odru za zmagovalce. Očitno težke poškodbe vplivajo na dekleta, da jih je strah. Ženske skačejo na enakih skakalnicah kot fantje, medtem ko so v alpskem smučanju tekmovališča prilagojena za dekleta. Ženske imajo večje hitrosti na zaletišču, slabše aerodinamične sposobnosti po zraku, zato so hitrosti pri pristanku večje kot pri moških in včasih telo ne vzdrži vseh sil. Pogovarjamo se, kaj narediti, a do sprememb ne pride,« je pripovedoval glavni trener slovenske ženske reprezentance Zoran Zupančič.

Slovenke so na poletni veliki nagradi zmagale v pokalu narodov, po tekmah decembra so bile na drugem mestu, trenutno pa so na petem mestu s kar 1569 točkami zaostanka za Avstrijo, ki je po novem letu naredila neverjeten preboj in niza zmage na račun izjemnega napredka v razvoju opreme (tekmovalni dresi in smuči). »V primerjavi z lansko sezono smo napredovali, a je tudi konkurenca. To je očitno pri najboljših skakalkah. Japonka Sara Takanaši ne zmaguje več serijsko, tudi Norvežanka Maren Lundby z majhno napako ni več na stopničkah. Med najboljšo deseterico je gneča, v njej so zmagovalke svetovnega pokala,« pojasnjuje Zupančič. Selektor slovensko kakovost dokazuje s tem, da je v skupnem seštevku svetovnega pokala Klinčeva šesta in Križnarjeva deveta, a takoj doda, da ekipi še nekaj manjka.

Zupančič ne bo spreminjal načina dela

»Strah je prisoten. Ema Klinec mi sama pripoveduje, da se mora po dveh težkih poškodbah kolena veliko več pripravljati na tekmo, saj ji veliko misli uhaja k pripravi na doskok, kar je seveda moteče,« razlaga Zupančič, ki ne bo spreminjal načrta dela. Ob tem, da je sezona izgubljena za Bogatajevo, je zdravnik odsvetoval nadaljevanje kariere Maji Vtič, ker je imela že pet operacij kolena, Jerneja Brecl pa ima zaradi rasti težave po morfološki plati, zato bo potrebovala nekaj časa, da se vrne med najboljše. »Konkurenca je zgoščena, druge reprezentance veliko več vlagajo v razvoj opreme. Včasih dobim dober material za drese, drugič pa ne. Na dosedanjih tekmah še nobena izmed slovenskih deklet ni bila v vrhunski dnevni formi, ki bi v vsaki seriji prinesla dva metra daljši skok. Upam, da se nam bo odprlo že v Oberstdorfu,« je končal Zupančič.